Haussecombinaties op Transocean

Het parcours van de Amerikaanse bouwer van olieplatforms Transocean liep de jongste jaren niet over rozen.

Als eigenaar van het platform Deepwater Horizon was Transocean (52,59 USD) immers betrokken bij de grootste olieramp uit de geschiedenis in de Golf of Mexico, al kwam BP toen meer onder vuur te liggen dan Transocean. De jongste jaren behoort het aandeel tot de achterblijvers, al werd het besluit van de groep om zijn betrokkenheid bij de ramp te bekennen -ten koste van een prijskaartje van 1,4 miljard USD- getrakteerd op een koersstijging van het aandeel met 10%. Ondanks die hausse blijft Transocean tot de achterblijvers behoren. Onterecht lijkt ons, want op wat langere termijn ogen de verwachtingen voor de groep heel wat positiever. De gemiddelde bezettingsgraad steeg intussen tot 80%, terwijl de hervatting van de dividenduitkeringen eveneens positief oogt. Het lijkt dus de moeite waard om met opties in te spelen op een verdere koershausse van Transocean en onze voorkeur gaat uit naar de series die expireren in januari 2014. Die ogen redelijk liquide, vooral dan de contracten in de buurt van de huidige koers.

Defensieve callspread

Koop call jan ’14 45 @ 8,65 USD

Schrijf call jan ’14 55 @ 3,15 USD

Aan deze defensieve callspread spendeert u geen fortuin, terwijl u toch prima winstkansen hebt wanneer de koers van het onderliggende aandeel een beetje aantrekt. De aankoop van de call januari 2014 met uitoefenprijs 45 komt u op een investering van 865 USD te staan, terwijl het gelijktijdige schrijven van de call januari 2014 met strike 55 een premie van 315 USD in het laatje brengt. Uw inzet bedraagt derhalve 550 USD (865 – 315) en meer dan dit bedrag, dat neerkomt op 11% van de waarde van een Transocean-aandeel, kunt u niet verliezen. Wanneer de koers van Transocean per saldo met minder dan 5% aantrekt, behaalt u de maximale winst van 450 USD of bijna een verdubbeling van uw inzet. Alleen bij een daling onder 45 USD speelt u uw ganse inzet kwijt.

Agressievere callspread

Koop call jan ’14 50 @ 5,40 USD

Schrijf call jan ’14 60 @ 1,70 USD

In deze agressievere callspread stopt u een lager bedrag, terwijl u mooie winstkansen bezit op voorwaarde dat Transocean een sterkere remonte maakt. Voor de aankoop van de call januari 2014 met strike 50 betaalt u 540 USD, terwijl het schrijven (= verkopen) van de call 60 met dezelfde afloopdatum een premie van 170 USD oplevert. U investeert initieel dus 370 USD (540 – 170), wat betekent dat uw break-even, het niveau waarop u per saldo winst noch verlies boekt, zich op 53,70 USD bevindt, amper 2% boven de huidige koers. Ingeval van een relatief beperkte hausse van het onderliggende aandeel tot minstens 60 USD boekt u de maximale winst van 630 USD of bijna een verdubbeling van uw inzet. Hiervoor volstaat een stijging van het Transocean-aandeel met 15% en u kunt bijna 8 maanden hierop wachten.

Put schrijven

Schrijf put jan ’14 50 @ 4,20 USD

Het schrijven van een (ongedekte) put is bijna een no-brainer op voorwaarde dat u geen al te grote risico’s neemt. Het schrijven van de put januari 2014 met uitoefenprijs 50 levert de aardige som van 420 USD per contract van 100 onderliggende stukken op. Dat betekent dat u slechts verlies lijdt bij een koers van minder dan 45,80 USD, zodat u over een baissemarge van bijna 13% beschikt. Statistisch bekeken, is deze strategie winstgevend in 3 gevallen op 4, meer bepaald wanneer de koers van Transocean stijgt, stabiel blijft of licht daalt. Alleen bij een baisse onder 45,80 USD lijkt u per saldo verlies. Wanneer het verkeerd dreigt af te lopen, moet u overigens niet werkloos toezien en kunt u uw strategie aanpassen, bijvoorbeeld door de geschreven put door te rollen naar een ander contract met een lagere uitoefenprijs en/of een langere afloopdatum.

Partner Content