Haussecombinaties op Unilever

De omzetgroei van Unilever heeft geleden onder de devaluatie van enkele munten in de opkomende landen. Dat leidde tot een koersdaling van het aandeel, dat daardoor weer aantrekkelijk is geprijsd.

Het Brits-Nederlandse Unilever (28,79 EUR) behoort tot de wereldspelers in het segment van de voedings-, onderhouds- en verzorgingsproducten. De groep staat vooral sterk in de groeilanden. 55% van de omzet komt ervandaan, en daarmee geeft Unilever andere concerns, zoals Nestlé, Danone of Procter & Gamble, het nakijken. De opkomende markten zijn ook de groeifactor bij uitstek, al werd de stijging van de omzet onlangs wat getemperd door de devaluatie van enkele lokale munten. Dat leidde tot een koersdaling van het aandeel, dat daardoor weer aantrekkelijk is geprijsd. De groep heeft ambitieuze plannen en wil haar omzet van 51 miljard EUR optrekken tot 80 miljard EUR in 2020. Tegen de huidige koers kost Unilever ongeveer 17 maal de verwachte winst voor 2014. Gezien het groeipotentieel van de groep vinden we dat aanvaardbaar.

Voor opties op Unilever kunt u terecht op Euronext Amsterdam, waar een redelijk levendige handel bestaat. De series met de langste looptijd expireren pas in december 2017, maar veel activiteit is er niet in die opties. We geven daarom de voorkeur aan de series die ten einde lopen in december 2015 en die een looptijd van iets meer dan twee jaar hebben. U hebt echter een ruime keuze in andere opties.

Defensieve callspread

Koop call dec ’15 20 @ 8,75 EUR

Schrijf call dec ’15 32 @ 1,20 EUR

Bij de aankoop van de call december 2015 met strike 20 betaalt u alleen de intrinsieke waarde (8,75 EUR). Dat is natuurlijk mooi meegenomen. U recupereert 120 EUR via het gelijktijdige schrijven van de call december 2015 met strike 32. Groot oogt die premie niet, maar het gevolg is wel dat uw inzet wordt verlaagd tot 755 EUR (875 – 120). Uw break-even, het peil waarop u per saldo winst noch verlies boekt, bevindt zich op 27,55 EUR, of 4% onder de huidige koers. In het ideale scenario trekt de koers van Unilever aan tot 32 EUR of nog hoger. Dan behaalt u de maximale winst van 445 EUR, of 59% meer dan uw inzet. Om dat te bereiken, volstaat een hausse van het aandeel met 11%. Daarvoor hebt u meer dan twee jaar de tijd.

Put schrijven

Schrijf put dec ’15 28 @ 3,50 EUR

Wanneer u op een stijging van een aandeel mikt, is het zeker zinvol een put te schrijven die at-the-money is. Dan krijgt u een stevige premie die geheel uit verwachtingswaarde bestaat. De premie van 350 EUR die u voor het schrijven (verkopen) van de put december 2015 met strike 28 krijgt, betekent dat u voor het aandeel 24,50 EUR betaalt als de koper zijn verkooprecht uitoefent. U beschikt met andere woorden over een baissemarge van bijna 15%. Blijft de koers van Unilever boven 28 EUR, dan hebt u de premie volledig verdiend. De tijd speelt in uw voordeel als schrijver van deze optie. Valt het tegen, dan kunt u nog altijd proberen de meubelen te redden via een doorroloperatie naar een put met een lagere uitoefenprijs en/of een langere afloopdatum.

Turbo

Koop call dec ’15 30 @ 1,80 EUR

Schrijf put dec ’15 26 @ 2,50 EUR

Bij deze turbo investeert u de premie die u krijgt voor het schrijven van de put december 2015 met uitoefenprijs 26 (250 EUR) in de aankoop van de call december 2015 met strike 30 (180 EUR). Initieel haalt u dus 70 EUR (250 – 180) uit die combinatie. Goed om te weten is dat uw risico kleiner is dan bij een rechtstreekse aankoop van de aandelen. U lijdt slechts verlies wanneer de koers van Unilever op de vervaldag lager staat dan 25,30 EUR. Wanneer de koers boven 30 EUR komt, begint uw winst op te lopen en, het grote voordeel is dat die niet wordt afgetopt. Wanneer het ogenblik gunstig lijkt, kunt u eventueel de geschreven put terugkopen en een call met een hogere uitoefenprijs schrijven.

Partner Content