Herfststorm, maar geen fiscale orkaan

Een aantal gevreesde belastingen op kapitaal zijn gelukkig uitgebleven.

De Belgische aandelenbelegger moet dan wel de herfststorm op de internationale beurzen doorstaan, maar hij is wel ontsnapt aan een fiscale orkaan. Het is natuurlijk niet aan een beleggingsblad om aan politiek te doen, maar de regering heeft wel degelijk impact op de financiële markten. Niet alleen door het soort beleid dat wordt gevoerd – bedrijfsvriendelijk of niet – maar ook en vooral in het domein van de fiscaliteit.

Een van de modewoorden in de politiek is de taxshift. De belasting op arbeid in ons land behoort tot de allerhoogste van de wereld. De taxshift houdt dan in dat we arbeid minder belasten, en consumptie, milieu en kapitaal meer. Sinds de vorige regering is aangetreden, liggen er telkens nieuwe belastingen op kapitaal op de onderhandelingstafel. Als we de tel niet zijn kwijtgeraakt, krijgen we nu al voor de derde keer in enkele jaren een verhoging van de beursbelasting. Deze keer gaat die heffing van 0,25 naar 0,28% bij de aan- en verkoop van aandelen. Bij een aankoop voor 1000 EUR betaalt u nu dus niet langer 2,5 EUR, maar 2,8 EUR.

Een fiscale nieuwigheid van de nieuwe regering-Michel is de invoering van de doorkijkbelasting. Er wordt een roerende voorheffing van 25% geheven op opbrengsten uit buitenlandse constructies, zoals familiale patrimoniumvennootschappen in Luxemburg. Ook bij de manier van belasten van het pensioensparen werd een nieuwe wijziging doorgevoerd. Een deel van de belasting van 10% die u vroeger betaalde op zestig jaar, wordt vervroegd geïnd door gedurende vijf jaar 1% belasting af te houden op het opgebouwde pensioenkapitaal. Op uw zestigste gaat de belasting van 10 naar 8%.

Geen meerwaardebelasting

De voorbije weken werd nog over veel andere kapitaalbelastingen gesproken. Er werd gepraat over een meerwaardebelasting op aandelen (zonder aftrek van minwaarden), al dan niet in de vorm van een speculatieheffing bij de verkoop van aandelen binnen het jaar na de aankoop. Dat systeem bestaat al voor vennootschappen.

Een ander denkspoor was de verhoging van de roerende voorheffing. De vorige regering heeft even de mogelijkheid van de ‘rijkentaks’ verkend, maar dan toch maar een algemene verhoging van roerende voorheffing voor vastrentende beleggingen van 15 naar 25% doorgevoerd. Nu was sprake van een nieuwe verhoging tot 27%, maar dat staat gelukkig niet in het regeerakkoord.

De algemene balans is dus positief – niet om wat we hebben gekregen, maar wel om de nieuwe belastingen waaraan we zijn ontsnapt. Het is vooral een gevoel van opluchting dat overheerst. Gezien de omvang van de overheidsschuld en de noodzaak om naar een begroting in evenwicht te gaan, zal een nieuwe wet Cooreman-De Clercq, die het beleggen in aandelen niet bestraft, maar stimuleert, nog enige tijd een droom blijven.

Partner Content