Herstelkansen in Europese banksector

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Beleggers die willen inspelen op een breed herstel van de banksector doen dat bij voorkeur op een gespreide manier via de Stoxx 600 Europe Banks-index.

In de analyse van de week kunt u de motivatie lezen om het advies op de Europese banksector te verhogen. Tot de Stoxx Europe 600 Banks-index behoren momenteel de aandelen van 45 banken met hoofdzetel in Europa. De index wordt vier keer per jaar opnieuw gewogen. Opmerkelijk is het hoge gewicht van banken uit het Verenigd Koninkrijk in de index. Met aandelen van mondiaal actieve grootbanken als HSBC, Lloyds, Barclays, Standard Chartered en Royal Bank of Scotland is het Verenigd Koninkrijk goed voor bijna een derde van de index. Spanje claimt de tweede plaats met onder meer Banco Santander, BBVA en Caixabank. Door de aanhoudende problemen en de koersdalingen bij Deutsche Bank en Commerzbank is Duitsland teruggevallen naar de achtste plaats, met een gewicht van amper 2,44 procent in de index. De enige Belgische vertegenwoordiger is KBC, dat met 1,92 procent de vijftiende plaats bekleedt.


Grootste individuele posities Stoxx Europe 600 Banks (stand 30/9):

1. HSBC Holdings (17,99%)

2. Banco Santander (7,51%)

3. BNP Paribas (6,38%)

4. Lloyds Banking Group (5,34%)

5. UBS Group (4,69%)


Investeren in de bankindex kan via een tracker. De grootste en meest liquide is de iShares Stoxx Europe 600 Banks ETF.


iShares Stoxx Europe 600 Banks ETF

ISIN-code: DE000A0F5UJ7

Beurs: Deutsche Börse (EUR)

Ticker: EXV1

Activa onder beheer: 369,5 miljoen euro

Jaarlijkse beheerkosten: 0,46%


De tracker behoort tot de iShares-productfamilie van de uitgever BlackRock Asset Management, en noteert sinds 2001 op de Deutsche Börse (Frankfurt). De ETF schaduwt de prestatie van de Stoxx Europe 600 Banks-index. De ETF met tickersymbool EXV1 hanteert een volledige fysieke replicatie, wat betekent dat de uitgever de onderliggende aandelen allemaal in portefeuille houdt. Op die manier blijft de afwijking tussen de ETF en de onderliggende index klein. De dividenden worden elk kwartaal uitgekeerd en de jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,46 procent.

Eerder dit jaar lanceerde Lyxor ETF, een onderdeel van de Franse Société Générale groep, een alternatief voor EXV1. De Lyxor Stoxx Europe 600 Banks ETF schaduwt dezelfde index en noteert op Euronext Parijs met tickersymbool BNK en ISIN-code LU1834983477. Het grote verschil met EXV1 is dat de dividenden worden gekapitaliseerd in plaats van uitgekeerd. BNK is ook een synthetische en geen fysieke tracker, wat betekent dat de index via swapovereenkomsten wordt gerepliceerd. Dat houdt wel een groter risico in.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content