Herstelkansen voor Gilead Sciences

Gilead Sciences © Reuters

Als de koers van Gilead Sciences onder 70 dollar zakt, laat dat heel wat potentieel. We gaan à la hausse via een geschreven put of via een gekochte call.

Als de koers van Gilead Sciences onder 70 dollar zakt, laat dat heel wat potentieel. De langetermijngrafiek toont dat het aandeel al enige tijd aan het uitbodemen is. Gilead Sciences is de partner van Galapagos in de ontwikkeling en de commercialisering van de ontstekingsremmer filgotinib. Het nieuws dat het goedkeuringsdossier nog dit jaar bij de FDA wordt ingediend, zond het Galapagos-aandeel naar een nieuwe recordkoers. Maar dat is ook goed nieuws voor Gilead.

Enkele jaren geleden betaalden beleggers nog meer dan 120 dollar voor het aandeel van Gilead. Daarna ging het snel bergaf. De waarde halveerde zelfs in juni 2017. De omzet daalde spectaculair, van 25 miljard dollar in 2014 tot 22 miljard dollar vorig jaar. De vrije cashstroom viel zelfs terug van 19 miljard dollar in 2015 tot 7,55 miljard dollar vorig jaar. Dat zijn indrukwekkende cijfers.

We waren begin dit jaar iets te vroeg met onze haussestrategieën. Maar het is vandaag misschien het geschikte moment om weer positief te zijn. We gaan à la hausse op twee manieren: via een geschreven put of een gekochte call.


Geschreven put

Schrijf de put Gilead Sciences november ’19 met uitoefenprijs 70,00 dollar @ 6,00 dollar

Wie dit contract schrijft, haalt onmiddellijk de mooie premie van 6 dollar binnen. De koers van het aandeel is slechts een paar procenten verwijderd van de uitoefenprijs. Zodra de haussebeweging is ingezet, ligt de weg naar de volgende weerstand rond 78 dollar binnen handbereik. In dat geval doet u gewoon niets en blijft u eigenaar van de premie. Mochten we toch weer te vroeg zijn met ons hausseadvies, dan moet u de aandelen misschien kopen tegen 70 dollar. Omdat u 6 dollar aan premie heeft ontvangen, kosten de stukken uiteindelijk 64 dollar. Dat is iets meer dan 5 procent onder de huidige koers.


Gekochte call

Koop de call Gilead Sciences februari 2020 met uitoefenprijs 70,00 dollar @ 4,32 dollar

Voor geschreven contracten opteert u het beste voor een zo kort mogelijke looptijd. Voor gekochte contracten is het tegenovergestelde raadzaam. Langlopende calls zijn echter altijd duurder dan kortlopende, omdat de premie meer tijdswaarde bevat. In dit geval kiezen we de vervaldag op 21 februari 2020. Zo’n lange termijn moet naar onze mening ruimschoots volstaan voor een kentering van het sentiment tegenover Gilead. Vanaf 70 dollar krijgt dit contract intrinsieke waarde. Momenteel bevat de premie van 4,32 dollar alleen tijdswaarde. Als de koers richting een weerstand op 78 dollar stoomt, verdubbelt de investering. Gaat het hoger, dan varen we daar uiteraard nog beter bij.

Partner Content