Hoe zit het met onze optieconstructies? (deel 2)

Vorige week stelden we het eerste deel van onze update voor. Hoe zit het met de recentste constructies?

UCB en Royal Dutch Shell

Het aandeel van UCB deed het voorbeeldig sinds we onze posities hebben opgezet. Wie de aandelen kocht, gecombineerd met een putoptie als bescherming, zit op rozen. Het aandeel is gestegen met 7 euro. We hebben er 100 gekocht. Winst: 700 euro. Onze verzekering, de put maart 60, zakt naar 0. We houden nog bijna 0,30 euro over. Het verlies is dus 360 euro. Per saldo blijft dus 340 euro over. Houd de constructie aan. De zuivere call maart 60 doet het uitstekend. De winst bedraagt al 150 procent. We zouden die veiligstellen.

Na de forse koersstijging van het Brits-Nederlandse aandeel Royal Dutch Shell was er even een rustpauze. We hadden dat verwacht. Daarom hebben we een call en een put geschreven. Bij een horizontale koersbeweging verliezen zowel calls als puts tijdswaarde. Bij onze call is dat al merkbaar. We ontvingen 1,25 euro. Er is al 0,75 euro tijdswaarde verdwenen. Dat is het extra rendement op de aandelen waarop we rekenden. Als de koers nog wat slabakt, kan de premie naar nul gaan. Afwachten dus.

Beleggers die nog geen aandelen van Royal Dutch Shell bezaten, hebben we gewezen op de geschreven put juni 27. Momenteel is die in the money. Hij kan dus worden uitgeoefend. De aandelen zullen u dan 24,50 euro kosten, ongeveer de huidige koers. Wacht rustig af.


Engie en Galapagos

Engie blijft zwak presteren op de beurs. We hadden met de geschreven put en de gekochte call resoluut de haussekaart getrokken. Maar niet getreurd: beide contracten lopen nog lang genoeg, zeker de call september met uitoefenprijs 12 euro. De geschreven put houden we in de gaten. Wie de aandelen niet wil kopen, raden we aan het geschreven contract terug te kopen als de koers van het Engie-aandeel verder zakt.

Galapagos heeft nog haussepotentieel, hoewel de koers al 85 procent lager staat dan een jaar geleden. Maar we hadden gerekend op een tijdelijke pauze en die kwam er ook even. Intussen verkent de koers nieuwe toppen. De aandeelhouders die extra rendement zochten op hun aandelen, zitten voorlopig nog goed. De geschreven call steeg licht in waarde, maar het is niet aan te raden het contract terug te kopen. Dat kan als er toch weer een adempauze komt. Gebeurt dat niet en gaat de koers aanzienlijk hoger dan 65 euro, dan moet u wellicht verkopen. U krijgt dan wel 69,50 euro (65 + 4,50) voor de stukken. Dat is 7 procent boven de huidige koers.

Partner Content