IBA, Lotus Bakeries, Miko, Kraft Foods

Aan het koerssprookje van Lotus Bakeries lijkt maar geen einde te komen.

IBA

IBA werpt zich op als een nieuwe beursster door de aanpak van CEO Olivier Legrain, die een punt zette achter een aantal probleemdossiers. Daarnaast werd een koper gevonden voor dochter Bioassays. De omzet van IBA over 2014 steeg met 4%, tot 220,6 miljoen EUR, terwijl een winst per aandeel van 0,80 EUR werd geboekt. Voor het eerst sinds 2011 wordt een brutodividend van 0,17 EUR per aandeel betaald. IBA is opnieuw schuldenvrij en verwacht minstens tot 2018 een sterke omzet- en winstgroei. Technisch heeft het aandeel duidelijk de stijgende trend te pakken. Op 20 EUR ligt de eerste horizontale steun.

Advies: houden

Risico: hoog

Rating: 2C

Lotus Bakeries

Lotus Bakeries richtte een eigen verkoopkantoor in Zuid-Korea op, na de overname van zijn commerciële partner, die al 25 jaar actief is onder de naam Lotus Korea. Die dochter boekt een gemiddelde jaaromzet van 30 miljoen EUR en een operationele winst van 3 miljoen EUR. Lotus verdeelt niet alleen eigen producten in Zuid-Korea, maar ook die van een select aantal Europese en Amerikaanse merkfabrikanten. Aan het koerssprookje van Lotus Bakeries lijkt maar geen einde te komen. De trend blijft à la hausse gericht en op 1160 EUR ligt de eerste steun, gevolgd door meer steun rond 950 EUR. Een doorbraak boven 1275 EUR geeft een nieuw koopsignaal.

Advies: houden

Risico: laag

Rating: 2A

Miko

Het familiebedrijf Miko boerde zeer goed in 2014. Zo zag de koffiedivisie de omzet met 9,3% aantrekken dankzij een organische groei, overnames in Scandinavië en betere marges door de gedaalde koffieprijs. Vorige maand nam Miko een belang van 66% in het Noorse A:KAFFEE dat actief is in Oslo. Bij de afdeling kunststoffen groeide de omzet vorig jaar met 5,4%. Ook daar trekt Miko de kaart van de internationalisering via de joint venture Innoware, die vorig jaar in Indonesië werd opgezet. Vooruitzichten voor 2015 geeft het traditioneel voorzichtige Miko niet, onder meer vanwege de sterke Amerikaanse dollar. De trend blijft stijgend. Op 72 EUR ligt steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Kraft Foods

Het blijft belangrijke overnames regenen in de Verenigde Staten. Zo neemt Heinz, de bekende producent van ketchup, die in handen is van Berkshire Hathaway van Warren Buffett en de Braziliaanse durfkapitalist 3G, Kraft Foods over, waarna beide bedrijven worden gefuseerd. De nieuwe entiteit gaat prat op een jaaromzet van 28 miljard USD. De aandeelhouders van Kraft krijgen een aandeel in het nieuwe voedselconcern dat de naam The Kraft Heinz Company zal dragen, naast een speciaal dividend van 16,50 USD per aandeel. Na de afronding van die transactie zullen Berkshire en 3G 51% in de nieuwe entiteit aanhouden. De koers van Kraft Foods steeg met meer dan 33% na de bekendmaking.

Advies: ingaan op het bod

Risico: gemiddeld

Rating: 3B

Partner Content