Inspelen op een hogere koffieprijs

De jongste weken klom de koffieprijs terug naar het niveau van mei.

De prijsevolutie bij koffie is traditioneel erg volatiel en dat was de jongste jaren niet anders. Eind 2013 bereikte de koffie een meerjaars dieptepunt maar tussen januari en oktober van vorig jaar verdubbelde de prijs, voornamelijk als gevolg van tegenvallende weersomstandigheden in Brazilië, de grootste aanbieder van arabicakoffie. Vanaf het vierde kwartaal van vorig jaar ging het opnieuw bergaf door een combinatie van een hoger dan verwacht aanbod en valutaschommelingen. Het (voorlopige) dieptepunt werd vorige maand bereikt, waarbij de koffieprijs naar het laagste niveau in bijna anderhalf jaar (januari 2014) terugviel. Boosdoener was de Braziliaanse real (BRL), die al geruime tijd in waarde daalt en tegenover de dollar (USD) op het laagste peil in meer dan 12 jaar noteert. Voor Braziliaanse boeren is de BRL de munt waarin de kosten worden afgerekend terwijl de USD de inkomstenmunt is waarin koffie internationaal wordt verhandeld. Een daling van de BRL is op die manier een stimulans om zoveel mogelijk te exporteren. De totale Braziliaanse koffie-uitvoer wordt in het marketingjaar 2014-2015 (oktober tot september) op 27,4 miljoen zakken (van 60 kilogram) geschat. Dat is de vierde opeenvolgende stijging, ondanks een afname van de productie in het voorbije oogstjaar. Dit kan worden verklaard doordat een deel van de overtollige voorraden van de jaren daarvoor nu ook wordt verkocht. Een gelijkaardig scenario, zij het minder uitgesproken, zien we ook in Colombia, dat net als Brazilië hoogwaardige arabicavarianten produceert. Naast valutaperikelen heeft de hogere uitvoer in Colombia ook wel te maken met een herneming van de productie. Toch is de globale uitvoer van koffie tijdens de 3 eerste kwartalen van 2014-2015 op jaarbasis met 4,3% gedaald, tot 82,1 miljoen zakken. Dit is vooral toe te schrijven aan een lagere export in Vietnam en Indonesië, die hun uitvoer met respectievelijk 16,8% en 25,6% zagen afnemen. De Vietnamese export ligt daarmee op het laagste peil sinds 2010. Oorzaken zijn de lagere prijzen, een lagere output en ook een hogere lokale consumptie. De voorraden bij de importerende landen zijn, gezien de aanhoudende prijsdalingen, niet zo hoog. Daardoor blijft de koffiemarkt vatbaar voor schokken aan de aanbodzijde die in 2011 en 2014 voor forse prijsstijgingen zorgden.

De jongste weken klom de koffieprijs terug naar het niveau van mei nadat speculatieve investeerders hun shortposities afsloten en in de markt onrust heerst over de omvang en de kwaliteit van de komende oogst in Brazilië. Door de droogte wordt voor het oogstjaar 2015-2016 op een daling van de productie naar 45 tot 47 miljoen zakken gerekend. Enkele maanden geleden lag de consensusprognose nog boven 50 miljoen zakken. De International Coffee Organisation ziet het globale koffieverbruik sinds 2010 met 2,3% op jaarbasis groeien. Daarbij ligt de toename in de ontwikkelingslanden (+4,6%) een stuk hoger dan in de industrielanden (+1,5%). Een wildcard voor koffie is het El Niño-weerfenomeen, dat de oogsten zowel in Midden- en Zuid-Amerika als in Azië mogelijk verder onder druk kan zetten.

Inspelen op een hogere koffieprijs kan onder meer met deze 2 trackers:

iPath Bloomberg Coffee ETN

Tickersymbool: JO

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US06739H2976

Uitgifte: juni 2008

Prestatie sinds 1/1/2015: -25,2%

Rendement op 12 maanden: -37,3%

Rendement op 3 jaar: -39,7%

Gemiddeld dagvolume: 172000

Activa onder beheer: 121,2 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskost: 0,75%

Deze tracker behoort tot de iPath-productfamilie van uitgever Barclays en noteert intussen ruim 7 jaar op de NYSE, met als tickersymbool JO. De onderliggende waarde is de iPath Bloomberg Total Return-index die de prijsevolutie van het referentietermijncontract op koffie schaduwt. Op dit moment gaat het bijvoorbeeld om het september-termijncontract. Wanneer dit contract afloopt, wordt doorgerold naar december, maart 2016, juli 2016 enzovoort. De koffiemarkt is actueel in contango, wat betekent dat termijncontracten met een latere afloopdatum duurder zijn. Bij het doorrollen is er dus een negatief rolrendement. Het jaarlijks kostenpercentage werd vastgesteld op 0,75%.

Pure Beta Coffee ETN

Tickersymbool: CAFE

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US06740P1488

Uitgifte: april 2011

Prestatie sinds 1/1/2015: – 24%

Rendement op 12 maanden: -35,2%

Rendement op 3 jaar: -36,2%

Gemiddeld dagvolume: 5000

Activa onder beheer: 5,7 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskost: 0,75%

Deze tracker van dezelfde uitgever kwam enkele jaren later op de markt en is zowel op het vlak van beheerd vermogen als liquiditeit een maatje kleiner. De iPath Pure Beta Coffee ETN met tickersymbool CAFE zit echter wel geavanceerder in elkaar omdat niet de prijs van 1 enkel termijncontract wordt geschaduwd maar wel van verschillende termijncontracten met een verschillende afloopdatum. Dit gebeurt via de onderliggende Barclays Capital Coffee Pure Beta-index. Daarmee wordt het effect van het eerder aangehaalde negatieve rolrendement grotendeels gecompenseerd. Een vergelijking van de rendementen op korte en lange termijn illustreert echter dat het verschil tussen beide varianten niet zo groot is. CAFE doet het weliswaar iets minder slecht dan JO maar investeerders moeten er rekening mee houden dat de markt niet altijd in contango is. Soms is de termijncurve, naargelang de marktomstandigheden, ook vlak of in backwardation. Het jaarlijks kostenpercentage is identiek aan dat van JO.

Partner Content