Investeren in Chinese trackers (2)

De Chinese autoriteiten hebben de regels voor buitenlandse beleggers versoepeld.

We stelden vorige week de drie grootste en meest liquide trackers of ETF’s voor om te investeren in de Chinese aandelenmarkten. Daarbij viel op dat de onderliggende indexen in hoofdzaak aandelen bevatten die noteren op de beurs van Hongkong, naast Chinese aandelen op Amerikaanse beurzen (de zogenoemde ADR’s). Dat is logisch, want enkel die aandelenmarkten zijn vrij toegankelijk voor buitenlandse investeerders. Een andere vaststelling was dat de financiële sector een gewicht van 30 tot 55% heeft in de voorgestelde trackers. We zijn van mening dat de beste kaarten vooral zijn weggelegd voor bedrijven die kunnen profiteren van de opkomst van de middenklasse en de stijging van de levensstandaard.

Regels versoepeld

De meeste lokale bedrijven noteren als A-aandelen op de beurzen van Sjanghai of Shenzhen in renminbi (RMB). Onlangs hebben de Chinese autoriteiten de regels voor buitenlandse beleggers versoepeld, waardoor A-aandelen toegankelijker zijn geworden. Er zijn al twee ETF-uitgevers op de kar gesprongen, met de uitgifte van een tracker die zich specifiek richt op die A-aandelen. Er schuilt wel een addertje onder het gras. De Chinese autoriteiten kunnen de eventuele kapitaalwinsten en dividenden aan de bron belasten, ook met terugwerkende kracht. Daarom hebben de ETF-uitgevers beslist een deel van die belasting vooraf in te houden. Mocht die toch niet worden geheven – als er bijvoorbeeld geen kapitaalwinsten of dividenden zijn – dan wordt het ingehouden bedrag teruggestort. Maar dat gebeurt enkel als de koper dan nog belegd is in die tracker.

Market Vectors China AMC A shares ETF

Tickersymbool: PEK

Onderliggende index: CSI300 Index

Jaarlijks kostenpercentage: 0,72%

Uitgever Van Eck Global, die de Market Vectors-productlijn van trackers commercialiseert, was er als de kippen bij om een ETF voor Chinese A-aandelen te lanceren. De uitgever werkt daarvoor samen met China Asset Management, de grootste Chinese fondsenuitgever. De tracker met tickersymbool PEK noteerde al langer op de beurs van New York. Het verbod om in A-aandelen te investeren belette Van Eck niet een eigen index te creëren die de prijsevolutie van die aandelen repliceerde. Tot vorig jaar was de onderliggende waarde namelijk een synthetische index, die niet fysiek belegd was in de A-aandelen. Door de samenwerking met China Asset Management is die fysieke component er nu wel.

De onderliggende CSI300-index is een kapitalisatiegewogen index van de 300 grootste aandelen die noteren op de beurzen van Sjanghai en Shenzhen. Die aandelen staan gezamenlijk in voor ongeveer twee derde van de totale marktkapitalisatie van beide beurzen. Banken, verzekeringsinstellingen en andere financiële dienstverleners maken 36% van de index uit. Industriële en grondstoffenbedrijven zijn samen goed voor 21% en op de derde plaats volgt de consumentensector met 17%.

db X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares Fund

Tickersymbool: ASHR

Onderliggende index: CSI300 Index

Jaarlijks kostenpercentage: 0,82%

Deze tracker noteert sinds begin november op de NYSE Arca, met als tickersymbool ASHR. Hij is ontstaan uit de joint venture tussen Deutsche Bank en Harvest Fund Management, de op één na grootste Chinese uitgever van fondsen en gestructureerde producten. De onderliggende index is dezelfde als bij PEK. Omdat ASHR al langer op de markt is, liggen de beheerde activa hoger. Met een jaarlijks kostenpercentage van 0,82% is ASHR wel iets duurder dan PEK.

Mikken op een niche

Naast de algemene trackers die we vorige week aan bod lieten komen en de twee ETF’s die in A-aandelen investeren, zijn er nog verscheidene nichetrackers, die zich op specifieke deelsegmenten richten. Die ETF’s zijn niet allemaal even liquide. Als algemene regel zouden we trackers met een beheerd vermogen kleiner dan 25 miljoen USD en een dagvolume van amper enkele duizenden deelbewijzen links laten liggen. Maar ook dan blijven er nog veel trackers over.

Zo biedt Guggenheim Funds een tracker aan die zich specialiseert in bedrijven met een beurswaarde tussen 200 miljoen en 1,5 miljard USD. De Guggenheim China Small Cap ETF noteert op de NYSE met als tickersymbool HAO. De onderliggende AlphaShares China Small-Cap Index is samengesteld uit maar liefst 283 bedrijven. Het gaat om N-aandelen, H-aandelen en red chips. Het kostenpercentage bedraagt 0,75% op jaarbasis.

Dezelfde uitgever biedt ook de Guggenheim China Technology ETF aan. Deze tracker noteert sinds december 2009 op NYSE Arca, met als tickersymbool CQQQ. De onderliggende waarde is de AlphaShares China Technology Index, die 64 aandelen van technologiebedrijven telt. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,7%. Net als bij HAO zijn er geen A- of B-aandelen in de index opgenomen.

Beleggers die zich willen richten op de consumentensector kunnen terecht bij de Global X China Consumer ETF van uitgever Global X Funds. Deze tracker noteert op de NYSE met als tickersymbool CHIQ en behoort met een geïnvesteerd vermogen van 175 miljoen USD tot de top tien van de grootste China-ETF’s. De onderliggende waarde van CHIQ is de Solactive China Consumer-index, die is samengesteld uit 39 bedrijven. Voeding en drank (39%), detailhandel (26%), de auto-industrie (14%) en ontspanning en vrije tijd (11%) maken samen het grootste gedeelte van de index uit. Het jaarlijkse kostenpercentage bedraagt 0,65%.

Partner Content