Investeren in goud via fysieke trackers

De goudprijs zakte in december vorig jaar naar het laagste niveau sinds de zomer van 2009. Dat was op zich geen schokkende evolutie, want zo goed als alle grondstoffen gingen in 2015 onderuit. Meer zelfs, met een daling van 10% presteerde het goud beter dan de brede grondstoffenindexen, die gemiddeld een kwart lager werden gestuurd. Toch was 2015 in dollar (USD) het derde opeenvolgende verliesjaar voor het edelmetaal.

Goud heeft de voorbije jaren als veiligehavenbelegging marktaandeel verloren aan de dollar. We menen dat die trend aan het keren is en dat het goud een deel van dat marktaandeel aan het terugwinnen is. Verschillende centrale banken, met voorop die van China en Rusland, ruilen hun dollarreserves in tegen fysiek goud. We menen dat het effect van de aangekondigde monetaire verstrakking in de Verenigde Staten op de koers van de dollar stilaan is uitgewerkt. Daarnaast is de economische groei niet van die aard om een fors hogere munt te kunnen verantwoorden. Het neerwaartse prijsrisico is bijgevolg beperkt.

Dit jaar gaf een bijzonder slechte start op de aandelenmarkten, maar begon verre van slecht voor het edelmetaal. Na iets meer dan drie weken in 2016 bedraagt het rendement 5% in USD en euro (EUR) en zelfs 10% in Zuid-Afrikaanse rand (ZAR). We bespreken een aantal trackers die de evolutie van de goudprijs schaduwen.


SPDR Gold Trust

Tickersymbool: GLD

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: november 2004

Prestatie sinds 1/1/2016: +4,6%

Prestatie op 12 maanden: -14,6%

Prestatie op 3 jaar: -34,2%

Gemiddeld dagvolume: 6,2 miljoen

Activa onder beheer: 23,6 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,4%


De SPDR Gold trust wordt uitgegeven door State Street SPDR en noteert al sinds november 2004 met als tickersymbool GLD. De prijsevolutie van GLD schaduwt die van de spotprice van goud op de Comex-futuresbeurs. GLD heeft de juridische structuur van een trust, waarbij één deelbewijs instaat voor een tiende van een troy ounce goud. De activa worden gedekt door fysiek goud dat wordt opgeslagen in New York en Londen. Het omwisselen van papieren deelbewijzen in fysiek goud is in theorie mogelijk, maar in de praktijk is dat voor particuliere beleggers niet zo. De fysieke levering kan enkel in blokken van 100.000 deelbewijzen of 10.000 troy ounce goud. Dat komt tegen de huidige prijs overeen met meer dan 11 miljoen USD.

GLD was in 2011 even de grootste ETF ter wereld met een hoger beheerd vermogen dan SPY, de tracker die de evolutie van de S&P500 repliceert. Op maandag 25 januari had GLD 664 ton of 21,35 miljoen troy ounce goud onder beheer. Dat is ongeveer de helft van drie jaar geleden. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,4%.


Comex Gold Trust

Tickersymbool: IAU

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: januari 2005

Prestatie sinds 1/1/2016: +4,7%

Prestatie op 12 maanden: -14,5%

Prestatie op 3 jaar: -34%

Gemiddeld dagvolume: 8,95 miljoen

Activa onder beheer: 5,7 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,25%


Deze tracker met tickersymbool IAU behoort tot de iShares-productfamilie van uitgever Barclays Global Investors. IAU kwam enkele maanden na GLD op de markt en werkt volgens hetzelfde principe met dekking door fysiek goud. Hier vertegenwoordigt één deelbewijs een honderdste van een troy ounce goud, waardoor de nominale koers met een factor 10 lager ligt. IAU had op 25 januari 161,82 ton of 5,2 miljoen troy ounce goud onder beheer. Gezien de lagere nominale waarde en vooral de lagere beheerskosten, verkiezen we voor particuliere investeerders IAU boven GLD.


ETFS Physical Swiss Gold

Tickersymbool: SGOL

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: september 2009

Prestatie sinds 1/1/2016: +4,6%

Prestatie op 12 maanden: -14,6%

Prestatie op 3 jaar: -34,2%

Gemiddeld dagvolume: 30000

Activa onder beheer: 786 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,39%


Deze fysieke tracker wordt uitgegeven door het Britse ETF Securities. Volgens het prospectus wordt het fysieke goud in het Zwitserse Zürich opgeslagen, wat door de uitgever als marketinginstrument wordt gebruikt om de veiligheid van het product te benadrukken. Net als bij GLD komt één deelbewijs overeen met een tiende van een troy ounce goud. De jaarlijkse beheersvergoeding ligt met 0,39% een fractie lager. We zien bij SGOL echter geen toegevoegde waarde tegenover IAU.


Van Eck Merk Gold ETF

Tickersymbool: OUNZ

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: mei 2014

Prestatie sinds 1/1/2016: +4,7%

Prestatie op 12 maanden: -14,6%

Gemiddeld dagvolume: 37000

Activa onder beheer: 82,4 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,4%


Deze tracker werd oorspronkelijk door uitgever Merk Funds op de markt gebracht, maar werd vorig jaar overgenomen door Van Eck Global, bekend van de Market Vectors-productlijn. Net als bij IAU vertegenwoordigt één deelbewijs een honderdste van een troy ounce goud. Het aparte aan OUNZ is dat ook particulieren deelbewijzen kunnen omzetten in fysieke staven en munten. De kosten die daarvoor worden aangerekend, hangen onder meer af van de hoeveelheid en het type staven en munten. De uitgever maakt zich sterk dat de kosten in lijn liggen met de tarieven die reguliere goudhandelaars hanteren. OUNZ is de enige fysieke goudtracker die de activa onder beheer vorig jaar zag toenemen.

Beleggers die per se een goudtracker willen kopen die in EUR noteert, kunnen op Euronext terecht bij de Lyxor Gold Bullion Securities (ticker GBS en ISIN-code GB00B00FHZ82). De activa van GBS worden eveneens door fysiek goud gedekt dat opgeslagen ligt in Londen. GBS noteert sinds november 2007 en hanteert een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,4%.

Partner Content