Investeren in zilver met ETF’s

In de vorige aflevering van deze rubriek bespraken we een aantal mogelijkheden om via hefboomproducten te investeren in zilver. Deze week hebben aandacht voor zilvertrackers.

iShares Silver Trust

Tickersymbool: SLV

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: april 2006

Prestatie sinds 1/1/2014: -18,3%

Gemiddeld dagvolume: 7 miljoen

Activa onder beheer: 5,6 miljard USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,5%

Top 5 (op 5 november)

100% fysiek zilver

Deze tracker van uitgever Blackrock steekt, gemeten volgens beheerd vermogen, met kop en schouders boven de andere zilvertrackers uit. De iShares Silver Trust is geen klassieke tracker, maar een speciaal daarvoor opgerichte trust (Angelsaksische rechtsvorm) waarin fysiek zilver is ondergebracht. Elk deelbewijs vertegenwoordigt daarbij de waarde van een troy ounce (31,1 gram) fysiek zilver. Gezien de beheerkosten van de trust is er wel een kleine afwijking met de zilverprijs. Op 3 november bezat de trust 345,5 miljoen troy oune of 10.747 ton fysiek zilver. Let wel: beleggers kunnen hun deelbewijzen niet omzetten in het fysieke metaal.

ETFS Physical Silver Shares

Tickersymbool: SIVR

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: juli 2009

Prestatie sinds 1/1/2014: -18,2%

Gemiddeld dagvolume: 226000

Activa onder beheer: 328 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,3%

Top 5 (op 5 november)

100% fysiek zilver

Deze tracker wordt uitgegeven door het Britse ETF Securities en werkt op een vergelijkbare manier als SLV. De deelbewijzen worden aangehouden door de ETFS Physical Silver Trust, die het fysieke zilver opslaat in Londense kluizen. Omdat SIVR ruim drie jaar later op de markt kwam, zijn de beheerde activa veel kleiner dan bij SLV, maar toch is de liquiditeit voldoende hoog. SIVR kan uitpakken met lage beheerkosten van amper 0,3% op jaarbasis. Een interessant alternatief voor beleggers die niet per se in de grootste tracker willen investeren.

PowerShares DB Silver ETF

Tickersymbool: DBS

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: januari 2007

Prestatie sinds 1/1/2014: -19,1%

Gemiddeld dagvolume: 9500

Activa onder beheer: 21 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,79%

Top 5 (op 5 november)

100% termijncontracten (diverse afloopdata)

Deze tracker van uitgever Invesco schaduwt de evolutie van de zilverprijs niet via een positie in het fysieke metaal, maar wel via termijncontracten. De onderliggende waarde is de DBIQ Optimum Yield Silver Index. De term ‘Optimum Yield’ verwijst naar de strategie om niet alle beschikbare middelen in hetzelfde termijncontract te investeren, maar ze te spreiden over futures met een verschillende afloopdatum. De praktijk leert dat de prestatie niet zo veel afwijkt van die van fysiek zilver. Gezien de hogere beheersvergoeding en de beperkte liquiditeit is de toegevoegde waarde van DBS tegenover bovenstaande fysieke trackers beperkt.

Global X Silver Miners ETF

Tickersymbool: SIL

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: april 2010

Prestatie sinds 1/1/2014: -21,3%

Gemiddeld dagvolume: 270000

Activa onder beheer: 172 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,65%

Top 5 (op 5 november)

Silver Wheaton (13,4%)

Fresnillo (7,2%)

Industrial Peñoles (6,9%)

Polymetal (5,9%)

Tahoe Resources (5,4%)

Deze tracker is al vier jaar op de markt en wordt uitgegeven door Global X Funds. In tegenstelling tot bovenstaande trackers speelt SIL in op de prijsevolutie van een korf zilvermijnaandelen en niet op de zilverprijs zelf. De onderliggende waarde is de Solactive Global Silver Miners Index, die op dit moment is samengesteld uit 27 bedrijven. De meeste zilvermijnen gingen de voorbije maanden samen met goudmijnaandelen mee onderuit, wat de slechte prestatie sinds begin dit jaar verklaart.

iShares MSCIGlobal Silver Miners ETF

Tickersymbool: SLVP

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: januari 2012

Prestatie sinds 1/1/2014: -19%

Gemiddeld dagvolume: 22000

Activa onder beheer: 11 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,39%

Top 5 (op 5 november)

Silver Wheaton (23%)

Fresnillo (8,6%)

Industrial Peñoles (11,2%)

Buenaventura (4,9%)

Pan American Silver (4,4%)

Deze ETF uit het iShares-gamma van uitgever BlackRock kan uitpakken met een lagere beheersvergoeding in vergelijking met de aandelentracker van Global X. Ook het rendement is sinds het jaarbegin iets beter (of beter gezegd minder slecht). Toch moeten investeerders rekening houden met de beduidend lagere liquiditeit van SLVP. Ook het erg hoge gewicht van Silver Wheaton kan als een nadeel worden beschouwd. Hoewel de onderliggende index (MSCI ACWI Select Silver Miners Investable Market index) uit 32 aandelen bestaat, staat Silver Wheaton in voor bijna een kwart.

Partner Content