Kijken naar de lange termijn

Aandelen in de thema’s consumptie van de opkomende middenklasse en vergrijzing lenen zich sterk voor een langetermijnhorizon.

Een belangrijk uitgangspunt voor de samenstelling van de voorbeeldportefeuille is dat we voluit kiezen voor langetermijnthema’s. Thema’s zoals de groeilanden en de vergrijzing zijn er al sinds jaar en dag, en dat blijft tot nader order zo. Dat is ook voor u het raamwerk. Uiteraard zijn daaraan op korte termijn nadelen verbonden. Een thema beleeft niet elk jaar een topjaar. Kijk dit jaar maar naar energie en goud en metalen. Daar is de component op korte termijn dat we moeten spelen met het gewicht dat we elk thema toebedelen. We herhalen nog eens dat het gewicht van de consumptie van de opkomende middenklasse in de groeilanden in de vork tussen 30 en 50% zit. Voor de vier andere thema’s – energie, goud en metalen, landbouw en vergrijzing – ligt de vork tussen 10 en 20%. Energie en vooral goud en metalen werden dit jaar (gelukkig) onderwogen.

Korter op de bal

Het mag duidelijk zijn uit de keuze van aandelen voor de thema’s consumptie van de opkomende middenklasse en vergrijzing dat die zich sterk lenen voor een langetermijnhorizon. Bolloré, Yum! Brands, Essilor en Tubize (UCB) zijn aandelen met rooskleurige perspectieven op lange termijn. Die gaan we niet bij de eerste de beste stijging, of bij het eerste het beste teleurstellende kwartaalcijfer uit de portefeuille gooien.

Anders is het gesteld met de waarden in een thema als goud en metalen. Die gaan doorgaans op en neer met de conjunctuur, en zullen dus geen jaren aan een stuk sterk presteren. Het is dan ook logisch dat die aandelen sneller in en uit de portefeuille gaan. We hebben ArcelorMittal niet gekocht om het drie tot vijf jaar in portefeuille te houden, eerder tussen zes en achttien maanden.

De aandelen uit de thema’s energie en landbouw zitten daartussenin. Voor Uranium Participation en de plantagewaarde Asian Citrus mikken we duidelijk wel op een lange termijn van drie tot vijf jaar. We verwachten daarvan op korte termijn weinig tot niets, maar des te meer over enkele jaren. Landbouw hangt ook af van oogsten, en dus zien we de landbouwprijzen sterk schommelen door de jaren heen. Daarmee moeten we ook rekening houden. Momenteel liggen de landbouwprijzen erg laag. We hopen dat die in de loop van de komende twee jaar kunnen herstellen door mindere klimatologische omstandigheden. Bij energie en goud en metalen zijn we begonnen die gewichten te verhogen. Het pessimisme ten aanzien van deze thema’s lijkt ons momenteel te extreem.

Partner Content