Leven met volatiliteit

Beleggers blijken de jongste jaren zo gewend geraakt aan voorspelbare acties van de centrale banken, dat ze nog moeilijk kunnen omgaan met verrassende wendingen.

De financiële markten zaten de voorbije dagen en weken weer in een rollercoaster. Beleggers blijken de jongste jaren zo gewend geraakt aan voorspelbare acties van de centrale banken, dat ze nog moeilijk kunnen omgaan met verrassende wendingen. De zenuwachtigheid gaat meteen de hoogte in bij een onverwachte gebeurtenis en veroorzaakt serieuze averij op de financiële markten. Dat hebben we de afgelopen weken opnieuw aan den lijve mogen ondervinden.

Intussen is China wel de op één na belangrijkste economie ter wereld en het is al jarenlang een groeimotor. Dat die motor sputtert, had de alertheid en de zenuwachtigheid van beleggers de voorbije maanden al erg verhoogd. Als het land dan plots een jarenlange traditie van muntkoppeling zonder verwittiging loslaat, schudden en beefden zowat alle financiële markten – zowel de aandelen-, de obligatie-, de grondstoffen- als de valutamarkten. Sinds de onverwachte beslissing van de Chinese centrale bank zijn dagschommelingen van 3 à 5% eerder de regel dan de uitzondering geworden.

Onverhoopte kansen

Vooral de Federal Reserve heeft er een traditie van gemaakt om veranderingen in het monetaire beleid vooraf aan de markten aan te kondigen. Denk maar aan het gedoe rond de start van de tapering, het afbouwen van de monetaire versoepeling (QE) in 2013. Al een volledig jaar worden de markten nu voorbereid op de eerste renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank. Dat begint zelfs te irriteren, want het is nog altijd niet gebeurd. De kans is door de turbulenties rond China overigens toegenomen dat het ook op 17 september nog altijd niet zal gebeuren.

Bij het feit dat beleggers steeds nerveuzer reageren op onverwachte aankondigingen, komt nog dat steeds meer beurshandel via computergestuurde programma’s gebeurt. Daarvan blijken de algoritmen wel heel sterk op elkaar zodat, zodra bepaalde niveaus neerwaarts worden doorbroken, automatisch een verkoopgolf wordt ontketend. Ook dat verhoogt in belangrijke mate de volatiliteit.

Als particuliere belegger komt het er dan ook op aan in zulke omstandigheden het hoofd koel te houden. We begrijpen best dat dit geen eenvoudige opdracht is. Maar de automatische verkoopprogramma’s die door de grote jongens worden gebezigd, bieden onverwachte kansen voor de particuliere aandeelhouder-hobbyist. Want met erge lage aankooplimieten kunnen onverhoopt prachtige kansen worden benut.

Partner Content