Lezersvraag: Blijven de aandeelhouders van Nyrstar met lege handen achter?

Nyrstar © belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik ben verbijsterd over de neergang van Nyrstar en het feit dat de aandeelhouders met lege handen achterblijven. Kunnen jullie nog eens een update geven?

We delen uw onvrede over de val van Nyrstar. Dat u als aandeelhouder nagenoeg met lege handen achterblijft, is verbijsterend, maar helaas werd dat onvermijdelijk na de dramatische tweede helft van 2018, toen Nyrstar in ijltempo een acuut liquiditeitsprobleem opstapelde. Dat kwam er nadat de ontluisterende winstwaarschuwing op 20 september, die het vertrouwen van de beleggers en de handelspartners van Nyrstar definitief knakte.

Tot enkele weken daarvoor was er nog volop hoop dat de zinkspeler net op tijd operationeel zijn zaken op orde kreeg om een ommekeer te realiseren. De opstart van de hoogtechnologische multimetalenverwerkende fabriek in Port Pirie verliep beter dan verwacht. De opstart van Myra Falls, de laatste van de vier overgebleven Noord-Amerikaanse mijnen, zat op schema en de verwerkingslonen begonnen te stijgen, na jaren van laagconjunctuur. De liquiditeitsproblemen leidden in december tot een nieuwe kredietfaciliteit van maar liefst 650 miljoen dollar door de hoofdaandeelhouder Trafigura.

Tegen midden april was er een definitieve herstructurering, die eind juli werd afgerond. Daarin werden alle bedrijfsactiva voor een symbolische euro verkocht aan de Britse onderneming NN 2 Newco, waarvan Trafigura 98 procent in handen heeft en 2 procent naar de bestaande aandeelhouders van Nyrstar is gegaan, het enige resterende actief. Trafigura nam 2,32 miljard euro schulden over, na ruim 500 miljoen euro aan afwaarderingen te zijn overeengekomen met alle betrokken financiers.

De Nederlandse grondstoffentrader Trafigura kwam eind 2015 in beeld toen Nyrstar na het stopzetten van de Century-zinkmijn in Australië nieuwe zink-in-concentraatleveranciers zocht voor de smeltafdeling. Nyrstar zat toen al in een lastig parket, na de faliekant afgelopen strategie van voormalig topman Roland Junck vanaf 2009 om een volledig geïntegreerde zinkspeler te worden. In de loop der jaren werd 1,6 miljard euro afgeboekt op de veel te duur betaalde mijnen.

Nyrstar boekte in 2018 een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) van slechts 99 miljoen euro, tegenover 205 miljoen in 2017. In 2019 ging het verder bergaf, met in het eerste kwartaal een schamele rebitda van 15 miljoen euro (-76%) en zwakke productiecijfers over het tweede kwartaal, onder meer door lange onderbrekingen in de smelterij van Port Pirie.

Het uitgestelde halfjaarrapport verschijnt op 29 november. Parallel verzamelden misnoegde aandeelhouders zich via het advocatenbureau WATT Legal om vermoedens van machtsmisbruik door Trafigura aan te klagen en een forse compensatie (tot 1,7 miljard euro) te eisen. Feit is dat eind vorig jaar alleen Trafigura het faillissement nog kon en wilde afwenden. Of die groep de jongste jaren onrechtmatig voordeel heeft gehaald uit zijn sterke vervlochtenheid met Nyrstar, wordt allicht het voorwerp van een lang juridisch onderzoek, met een hoogst onzekere uitkomst. Ook de beurstoezichthouder FSMA stelde een onderzoek in. Af te meten aan de voorlopig zwakke resultaten is nog maar de vraag of de doorstart goede slaagkansen heeft. Verkopen (rating 3C).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content