Lezersvraag: hoe groot is het potentieel van Sequana Medical?

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik kocht onlangs aandelen van Sequana Medical. Heb ik daar een goede zaak aan gedaan?

We volgen sinds juli Sequana Medical, waarvoor we een koopadvies hebben gegeven (rating 1C). Die nieuwkomer op Euronext Brussel – de beursgang gebeurde op 11 februari tegen 8,5 euro – is een innovator in de behandeling van vochtbalansproblemen als gevolg van leverziekten, kanker en hartfalen. Alles is gebaseerd op de alfapump, een innovatief en volledig implanteerbaar, draadloos oplaadbaar pompsysteem om vochtophoping (ascites) uit de buikholte te verwijderen. Het toestel is al op de markt in Europa als behandeling tegen vochtophoping door refractaire (niet-behandelbare) ascites als gevolg van levercirrose (jaarlijkse omzet van 1 miljoen euro). De ziekte bij die patiënten is vaak veroorzaakt door overmatig alcohol- en of drugsgebruik en biedt een bescheiden commerciële kans. De focus ligt daarom op twee andere toepassingen.

De eerste grote toepassing is in levercirrose die het gevolg is van de niet-alcoholgedreven vetteleverziekte (NASH). Door een ongezonde levensstijl zal de doelgroep in de Verenigde Staten de komende tien tot twintig jaar naar schatting uitgroeien tot 150.000 patiënten, een marktpotentieel van minstens 3 miljard euro. Er loopt een pivotale studie (die als basis kan dienen voor een registratie-aanvraag) bij 50 patiënten. De eerste tussentijdse resultaten volgen eind 2020 en de volledige resultaten tegen midden 2021. Het behalen van het primaire eindpunt, een minimale vermindering van het aantal drainages met de helft, lijkt haalbaar op basis van eerdere resultaten (tot -90%). De alfapump kan met het statuut van medische doorbraak al in de eerste helft van 2022 op de markt komen, mogelijk met een extra terugbetalingsvergoeding. Sequana zal de commercialisering zelf verzorgen, aangezien het een nieuwe markt is die met een team van 50 mensen kan worden ontwikkeld.

De tweede grote toepassing is voor de behandeling van vochtophoping door hartfalen bij patiënten die niet meer kunnen geholpen worden met vochtafdrijvers. De markt in Europa en de Verenigde Staten wordt op minstens 5 miljard euro geschat. Sequana ontwikkelde daarvoor de alfapump DSR (direct sodium removal), een revolutionaire techniek die overtollig natrium uit het lichaam haalt en zo een natuurlijke vochtafdrijving opwekt. De DSR-techniek is al succesvol getest op mensen. Nog voor het jaareinde start een kleine proof-of-conceptstudie in combinatie met de alfapomp. Als de resultaten goed zijn – de rapportering is gepland tegen midden 2020 – start in de tweede jaarhelft een grotere studie. Begin 2022 zou dan mogelijk met of door een partner een pivotale studie worden opgestart.

Analisten mikken op basis van een marktaandeel van gemiddeld 5 procent voor beide indicaties op een mogelijke omzet van 400 à 500 miljoen euro tegen 2030. Het bedrijf beschikte op 30 juni over 12,9 miljoen euro cash en haalt in 2020 extra financiering op. Het aandeel stond tot de zomer onder druk, maar is sindsdien gestabiliseerd. De activiteit van het bedrijf is nog weinig bekend, maar we zien een aantrekkelijke risico-opbrengstverhouding op lange termijn, met mogelijke koerstriggers vanaf 2020. We plaatsen daarom een order voor de voorbeeldportefeuille.


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content