Lezersvraag: Komt het nog goed met Greenyard?

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Wat is jullie mening over het transformatieplan dat Greenyard op 15 maart presenteerde? Verhoogt dit de overlevingskansen?

De druk nam eind januari nog sterk toe bij de felgeplaagde groenten- en fruitgigant Greenyard,na de onverwachte publicatie van een fors tegenvallende update over het derde kwartaal (periode tot 31 december). De al fors neerwaarts bijgestelde verwachte recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, zonder eenmalige elementen) voor het boekjaar dat afloopt op 31 maart werd verder verlaagd van 86 miljoen naar 60 à 65 miljoen euro. In het boekjaar 2017-2018 bedroeg de rebitda nog 140,2 miljoen euro, al was die ook al ontgoochelend gedaald met 4 procent tegenover 2016-2017. Oorspronkelijk mikte Greenyard voor 2018-2019 op een stijging met 10 procent tot 154 miljoen euro. De al hoge schuldenpositie klom eind september tot 517,4 miljoen euro en de verhouding tussen de nettoschuld en de rebitda steeg tot ruim boven de met de banken afgesproken 3,5 keer. Greenyard kreeg een versoepeling van de bankconvenanten tot 4,25 keer tot 31 maart 2019.

De kleinste maar veruit meest rendabele afdeling Horticulture (13,9% rebitda-marge) werd in het najaar al voor 120 miljoen euro verkocht, met een stevige waardevermindering van 47 miljoen. Het transformatieplan gaat verder op dat elan, want de komende jaren wordt een aantal niet-kernactiva verkocht. Dat moet 50 à 75 miljoen euro opleveren, ten koste van 5 miljoen rebitda. Daarnaast wordt de verkoop van de conservenafdeling Noliko bekeken om de schulden verder af te bouwen.

In de afdeling Long Fresh (naast Noliko ook de diepvriesafdeling Pinguïn) is Noliko historisch het meest rendabel (13,1% rebitdamarge, tegenover 8,1% voor Pinguïn in 2014-2015, gezamenlijk 9,8%). Sinds de fusie met Univeg en Peatinvest (Horticulture) daalde de marge van Long Fresh naar 7,6 procent (geen apart cijfer voor Noliko). De timing voor de verkoop is door de slechte recente resultaten ongunstig. De verkoop van Pinguïn zou niet aan de orde zijn. Greenyard wil het partnerschapsmodel met de klanten verdiepen en dat zal vooral bij Fresh (Univeg) gepaard gaan met banenverlies, vooral in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

De rebitda zou het komende jaar met 20 miljoen euro moeten verbeteren en met 44 miljoen euro (tot meer dan 100 miljoen) in het boekjaar 2020-2021. Greenyard wil de schuldgraad verlagen tot minder dan 3 keer en heeft daarvoor naar schatting 80 tot 140 miljoen euro extra kapitaal nodig. Er lopen gesprekken met kandidaat-investeerders. Het transformatieplan is mee opgesteld door Marc Zwaaneveld, die naast Hein Deprez is benoemd tot co-CEO. Carl Peeters, de rechterhand van Hein Deprez, verlaat het bedrijf eind mei. Het plan zet de tering naar de nering, maar dat gebeurt met de rug tegen de muur. Er is bovendien nog heel wat uitvoeringsrisico. De instap van een nieuwe investeerder kan mogelijk de forse verwatering van de bestaande aandeelhouders enigszins milderen. In afwachting daarvan bevestigen we het verkoopadvies (rating 3C).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content