Lezersvraag: Wordt PNE Wind overgenomen?

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het aandeel van het Duitse PNE maakte onlangs een forse koerssprong. Wat is de oorzaak en is het aandeel nog te behouden?

PNE Wind, de Duitse speler in alternatieve energie, maakte op 26 augustus bekend dat het gesprekken voert over een samenwerking met het infrastructuurfonds Morgan Stanley Infrastructure Partners (MSIP), inclusief een overname door MSIP. PNE kreeg een niet-bindend bod tegen 3,5 à 3,8 euro per aandeel. PNE voegt eraan toe dat het nog onzeker is of er een officieel bod komt, maar het leek er toch voor open te staan. Het aandeel steeg na de mededeling naar een voorlopige piek van 3,65 euro, de hoogste koers sinds 2007.

Het bericht bevestigt dat grote infrastructuurfondsen de groei van hun activa in alternatieve energie willen versnellen door portefeuilles in handen van een ontwikkelaar over te nemen. PNE past perfect in dat plaatje, met zijn onshore projecten in diverse stadia van ontwikkeling (4952 megawatt op 30 juni). Daarnaast heeft PNE ervaring in de ontwikkeling van offshore windparken. In juni startte met Borkum Riffgrund 2 (480 megawatt) het vierde offshore project op dat PNE mee heeft opgezet.

Om tegemoet te komen aan de krimpende marges in de windenergiesector en de volatiliteit van de resultaten uit te vlakken, is PNE volop bezig met de uitvoering van Scale up, het strategische plan om zich om te vormen van een puur windenergiebedrijf naar een brede dienstenspeler in alternatieve energie. De doelstelling is de bedrijfswinst (ebit) tegen 2023 op te krikken tot 40 à 45 miljoen euro, of 30 à 50 procent boven het gemiddelde tussen 2011 en 2017 (28,1 miljoen), waarvan 25 procent moet voortvloeien uit dienstverlening. Parallel breidt PNE zijn internationale activiteiten verder uit, onder meer met de opstart van een hub in Panama, en wordt het binnenkort actief in zonne-energie. Daarnaast is de nieuwe portefeuille (IPP) van onshore windparken aangegroeid tot 95,7 megawatt (waarvan 71,3 megawatt operationeel zijn), met onverminderd als doel tegen 2020 een IPP met een gezamenlijke capaciteit van 200 megawatt te verkopen.

PNE kampt op zijn thuismarkt Duitsland wel met een achterstand in goedkeuringen. Deels door de verkoop van twee grote projecten, een in Zweden (Malarberget, 113 megawatt) en een in Polen (Jasna, 132 megawatt), boekten de Duitsers in de eerste jaarhelft een mooie bedrijfskasstroom (ebitda) van 18,5 miljoen euro (tegenover 8,7 miljoen in dezelfde periode van 2018) en een ebit van 12,9 miljoen (4,1 miljoen vorig jaar). PNE heeft zijn doelstellingen voor 2019 bevestigd: een verwachte ebitda van 25 à 30 miljoen en een ebit tussen 15 en 20 miljoen. Vorig jaar boekte PNE 10,8 miljoen euro af op drie van de vijf offshore projecten die in ontwikkeling zijn.

PNE was in het verleden nog betrokken in overnamegesprekken. Het is allerminst zeker dat het deze keer wel lukt. We zouden daarom gebruikmaken van de koershausse om op zijn minst gedeeltelijk winst te nemen. We verlagen het advies naar verkopen (rating 3B).


HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Heeft u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content