Lotus Bakeries, Socfinaf en Socfinasia

Het aandeel van Lotus Bakeries blijft maar stijgen. Is dit niet stilaan overdreven?

Het aandeel van de Oost-Vlaamse speculaas- en gebakspecialist Lotus Bakeries rijgt de records aan elkaar, sinds de bekendmaking op 14 augustus van een strategisch partnerschap, via een participatie van 67% van de aandelen, met het Britse Natural Balance Foods. Dit bedrijf werd in 2004 opgericht en is via de merknamen Nakd en Trek een succesvol pionier in gezonde tussendoortjes. De omzet van Natural Balance Foods verdrievoudigde de voorbije drie jaar tot 20 miljoen Britse pond (GBP) en zal dit jaar opnieuw fors groeien, tot 33 miljoen GBP. Lotus Bakeries betaalde 56 miljoen EUR in cash voor de participatie (1,8 keer de verwachte omzet 2015) en verzekert zich hiermee een plaats in dit snelgroeiende segment. De overname voegt 8% omzet toe, en het plan is om Nakd als derde internationale merk, na de Lotus-speculaas en het kinderconcept Lotus Dinosaurus, gestaag te lanceren op de markten waarin Lotus Bakeries al actief is.

In het kader van de aanspannende internationalisering wordt dit jaar vooral ingezet op de lancering van Lotus Dinosaurus – al aanwezig in België, Nederland en Frankrijk – in vier Europese landen. Daarnaast zet het bedrijf fors in op Azië. In China werd in augustus 2014 een zelfstandig verkoopkantoor opgestart, na tien jaar via een distributiepartner te hebben gewerkt, en in maart 2015 werd de distributiepartner in Zuid-Korea overgenomen. In 2014 realiseerde Lotus Bakeries 24% van de groepsomzet van 347,9 miljoen EUR buiten de drie kernlanden, België, Frankrijk en Nederland.

In een sterke eerste jaarhelft 2015 steeg de groepsomzet met 16,5%, tot 195,6 miljoen EUR, en groeide het aandeel buiten de kernlanden naar 27,8%, dankzij sterke groei in, vooral, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De nettowinst steeg met 34%, tot 21,6 miljoen EUR, of 27,28 EUR per aandeel. Het management ziet op langere termijn nog enorme groeimogelijkheden, maar houdt vast aan een geleidelijke expansie.

Door de forse koersreactie op het nieuws van de participatie in Natural Balance Foods evolueerde Lotus Bakeries van een duur naar een heel duur aandeel en het noteert intussen tegen 28 keer de verwachte winst voor 2015, en met een ondernemingswaarde (ev) van 17 keer de verwachte bedrijfskasstroom (ebitda) voor 2015. Het aandeel is op korte termijn duidelijk overkocht, maar we bevestigen, gezien de sterke marktpositie en de groeimogelijkheden op langere termijn, het advies houden (rating 2B).

Ik zie dat jullie positief zijn over palmoliebedrijven Sipef en Anglo Eastern Plantations. Kan u nog eens een update geven over Socfinaf/Socfinasia?

De plantagemaatschappijen Socfinaf en Socfinasia, actief als producent van rubber en palmolie in respectievelijk Afrika en Azië, worden beide gecontroleerd door Socfin (59% in Socfinaf en 56% in Socfinasia). Socfin wordt voor 50,16% aangehouden door Groupe Rivaud, vertegenwoordigd door Hubert Fabri, en voor 38,75% door Bolloré Participations van de Franse zakenman Vincent Bolloré. De koersevolutie van beide aandelen ontgoochelde de jongste jaren.

De forse daling van de palmolie- en rubberprijzen is hieraan uiteraard niet vreemd. Maar er zijn ook bedrijfsspecifieke elementen. Vooreerst moet topman Fabri wegens mogelijke fraude in november voor de correctionele rechtbank verschijnen. Daarnaast loopt er ook nog een onderzoek naar mogelijke corruptie. Een ander element is de notering op de beurs van Luxemburg, met de bijbehorende beperkte visibiliteit en liquiditeit.

Het beplante areaal palmbomen van Socfinasia in Indonesië is al jaren stabiel op 38.566 hectare (ha) eind 2014, waarvan 3762 ha nog niet matuur. De groep bezit verder 15.920 ha rubberplantages (8522 ha niet matuur). Geruggensteund door de sterke dollar steeg de omzet in het eerste semester van 79,9 miljoen EUR vorig jaar naar 80,9 miljoen EUR. Het bedrijfsresultaat voor de aanpassing van de biologische activa zakte van 35,1 naar 19,9 miljoen EUR, en de nettowinst van 63,7 naar 42,2 miljoen EUR (2,1 EUR per aandeel). Het totaaldividend over het boekjaar 2014 bedroeg 1 EUR per aandeel (was nog 2,5 EUR in 2011).

Het groeiprofiel van Socfinaf is beduidend groter, met in totaal 77.732 ha palmbomen (25.720 ha niet matuur) en 49.150 ha rubberplantages (16.720 ha niet matuur). Dankzij de uitbreidingen, en ondanks de fors lagere verkoopprijzen, steeg de omzet van Socfinaf in de eerste jaarhelft met 1%, tot 137,3 miljoen EUR. De bedrijfswinst voor de aanpassing van de biologische activa steeg met 6%, tot 25,8 miljoen EUR. Dankzij een fors lagere biologische herwaardering daalde de nettowinst van 46,9 miljoen EUR naar 12,8 miljoen EUR (0,72 EUR per aandeel).

Socfinaf betaalde over het boekjaar 2014 een brutodividend per aandeel van in totaal 0,15 EUR (was nog 0,50 EUR in 2011). Beide aandelen noteren momenteel zeer goedkoop, tegen 0,45 keer de boekwaarde. De lage grondstoffenprijzen en de juridische onzekerheden blijven wegen, maar vanuit een langetermijnperspectief is er beduidend opwaarts potentieel.

Partner Content