McDonald’s en Proshares Shares20 Treasury

Ik beschik nog over een serieus pakket aandelen van McDonald’s. Ik krijg toch wat last van hoogtevrees en zag een negatieve reactie op de kwartaalcijfers. Toch maar best winstnemen?

Het voordeel van een stuk over McDonald’s Corporation (97,52 USD; NYSE met ticker MCD; www.mcdonalds.com; ISIN-code US5801351017) is dat iedereen wel weet waarover we spreken: in essentie over de verkoop van de wereldberoemde Big Mac-hamburger met frieten. Al gaat het natuurlijk om meer, veel meer. Het gaat om een hele ervaring, die blijkbaar in zowat alle culturen en regio’s aanslaat. Elke dag schuiven circa 65 miljoen mensen wereldwijd in ongeveer 120 landen aan in meer dan 34.000 restaurants om die ervaring te mogen beleven. Daarmee is McDonald’s de grootste keten die voeding verstrekt ter wereld. Ook typisch voor McDonald’s is dat 4 op 5 restaurants in het franchisesysteem zitten. Het zijn, met andere woorden, lokale zelfstandigen die de exploitatie voor hun rekening nemen. Die zowat 34.500 restaurants waren vorig kwartaal goed voor een omzet van 7,08 miljard USD. Dat was lichtjes onder de analistenconsensus van 7,09 miljard USD. Ook de stijging van de winst per aandeel met 3,7%, tot 1,38 USD per aandeel, bleef onder de gemiddelde verwachting van 1,40 USD per aandeel. McDonald’s profiteert natuurlijk volop van de stijgende consumptie in de opkomende landen. Vooral de jeugd en de middelbare leeftijd kunnen de hamburgers, symbool van een westerse levensstijl, wel smaken. Maar in de VS krijgt de grootste voedingsketen met de zware concurrentie van onder meer Burger King en Yum’ Brands (KFC, Taco Bell) af te rekenen. Die pakken uit met heel goedkope menu’s, waarop McDonald’s onder de nieuwe topman (CEO) Donald Thompson inspeelt met onder meer het Dollar Menu. De verkopen in winkels die minstens 13 maanden open zijn, stegen met 1%; dat was minder dan de 1,5% die was verwacht. Bovendien toonde McDonald’s zich niet optimistisch voor de rest van het jaar. De zwakke conjunctuur zal op de resultaten voor de rest van 2013 wegen, luidt de boodschap. Dus kan het best dat de verwachte jaarwinst van 5,37 USD per aandeel niet zal worden gehaald. De licht lager dan verwachte omzet- en winstgroei woog op de koers. Tegen 17 à 18 keer de verwachte winst is het aandeel natuurlijk ook verre van goedkoop. Zowat 3 keer de verwachte winstgroei betalen, vinden we toch overdreven. De fraaie winsten op het aandeel veilig stellen is volgens ons de boodschap (rating 5B). Ook vorig jaar zakte het aandeel al eens van 100 naar 85 USD terug. Dan is de waardering wel weer aanvaardbaar.

Ik maak me toch zorgen over de stijging van de rente en ter beveiliging van mijn portefeuille zou ik overwegen om de tracker Proshares Shares20+ Treasury aan te schaffen. Vindt u dat een goede keuze?

We zijn niet alleen om te denken dat zeker de Amerikaanse rente het dieptepunt heeft gehad. Weet u nog waar u was of wat u aan het doen was op 24 juli 2012? Dat zou een kwisvraag kunnen zijn in financiële middens de komende jaren. Meer dan waarschijnlijk niet en toch zal die datum de financiële geschiedenisboeken halen. Die dag sloot de 10-jarige rente op Amerikaanse Treasuries (overheidsobligaties) op 1,3875% af. We zijn ervan overtuigd dat dit de laagste slotstand voor de Amerikaanse rente voor heel lang (decennia?) kan zijn. Want sinds beleggers in de gaten hebben dat de Federal Reserve op het punt staat om de uiterst soepele monetaire politiek geleidelijk aan te verstrakken, is de rente op langlopend Amerikaans papier al gestegen van 1,60% begin mei tot 2,70% begin juli. De jongste weken heeft onder meer voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank verbaal tegengas gegeven om een ware crash op de obligatiemarkten te vermijden. Daardoor zakte de 10-jarige Amerikaanse rente de jongste weken terug richting 2,50%. Uiteraard is de snelheid van de rentestijging moeilijk tot niet te voorspellen, maar dat volgens ons sprake is van een trendommekeer is toch reeds essentieel. Dat wil zeggen dat obligatiehouders best van elke opleving in de obligatiekoersen gebruikmaken om hun posities te verlichten. In vakjargon is het dus niet langer ‘buy the dips’, maar ‘sell the rallies’. De vermelde Proshares Short 20+ Treasury (31,5 USD; NYSE; ticker TBF; ISIN-code US74347X8496) is een tracker (afgeleid product) die het inverse resultaat geeft van de Barclays Capital 20+ Year Treasury Bond Index. Die index omvat de 22 uitgiftes van Amerikaanse overheidsobligaties met een looptijd van meer dan 20 jaar. Het grootste gewicht in de index is voor US Treasury Bond 15/11/2041 met een coupon van 3,125%. De grootste reactie van een rentestijging komt er op langlopende obligaties. In die zin is de tracker TBF een goede keuze omdat de rentegevoeligheid erg groot is. Door de rentestijging van de voorbije maanden is de koers van de tracker gestegen van afgerond 28 naar 32 USD, maar in 2010 (de tracker bestaat sinds augustus ’09) bijvoorbeeld stond de koers nog rond 50 USD. Het is dus zeker geen risicoloos product, waarvan de koers zal schommelen in functie van de ontwikkeling van de lange rente in de VS. Maar telkens als de rente een neerwaartse correctie maakt, kan met deze tracker op een volgende verwachte rentestijging worden ingespeeld.

Partner Content