Nemen we beter afscheid van Encana?

© reuters

Raadt u me als aandeelhouder van Encana aan in te gaan op het lopende inkoopbod tussen 4,7 en 5,4 Amerikaanse dollar per aandeel?

Encana, voluit Energy Canada, is een Canadese olie- en gasproducent die in 2002 ontstond uit de fusie van de grootste twee onafhankelijke Canadese producenten, Pan-Canadian Petroleum en Alberta Energy Company. De fusie was bedoeld om een overname door een Amerikaanse oliemajor te vermijden.

Het aandeel van Encana bereikte op 30 juni 2008 een historische piek van 48,66 dollar, maar elf jaar later is de koers verschrompeld tot 4,1 dollar. De bewuste keuze in 2013 minder afhankelijk te worden van het goedkope gas, ten voordele van olie, verloopt trager dan verhoopt. De gemiddelde dagproductie van liquide producten (olie en vloeibare aardgassen samen) bedroeg vorig jaar 168.100 vaten olie-equivalent, op een groepstotaal van 361.200 vaten olie-equivalent (46,5%). Het bedrijf deed enkele slecht getimede overnames, zoals de te duur betaalde overname in 2014 van olievelden in Zuid-Texas van Freeport-McMoRan voor 3,1 miljard dollar. De verkoop van activa, voor in totaal 13 miljard dollar sinds 2013, gebeurde regelmatig tegen bodemtarieven.

Een ander element dat de jongste jaren parten speelt, is de strengere ecologische politiek van de Canadese regering ten aanzien van de olie-industrie. Ironisch genoeg verlegt Encana daarom het zwaartepunt van de activiteiten steeds meer naar de Verenigde Staten. Een nieuwe grote stap in die evolutie was de slecht onthaalde aankondiging in november 2018 van de overname van het Amerikaanse Newfield Exploration voor 5,5 miljard dollar (+2,2 miljard schulden). Door de volledig in aandelen gefinancierde overname werd Encana het nummer twee in de Amerikaanse schalie-olie- en gassector. Newfield sukkelde al enkele jaren om de productie in het Stack/Scoop-gebied op te krikken, maar dankzij nieuwe technieken van Encana zijn de eerste resultaten veelbelovend. Bovendien werd de productiekostprijs meer dan verwacht gedrukt en zijn de verwachte besparingen opgetrokken. Het verwachte dagproductievolume voor 2019 bedraagt 565 à 585.000 vaten olie-equivalent, waarvan 310 à 320.000 vaten liquide producten (55%).

Encana blijft niet-kernactiva verkopen om de schuldgraad te verlagen naar 1,7 keer de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda). De markt wacht op bevestiging, maar vooral het aanhoudende overaanbod van Amerikaans gas weegt op het sentiment. Encana verhoogde na de overname het (bescheiden) dividend met 25 procent en kocht in de eerste jaarhelft 10 procent van de eigen aandelen in voor 1,04 miljard dollar. Tot 14 augustus loopt nog een vrijwillig bod om voor 213 miljoen dollar aandelen in te kopen. Het bedraagt tussen 4,7 en 5,4 dollar per aandeel. Het bod impliceert door de recente koersdaling een mooie premie op de huidige koers, maar toch zouden we er niet op ingaan. We verwachten dat Encana een nieuw inkoopprogramma zal lanceren. In combinatie met een bevestiging van de betere operationele resultaten en de lage waardering moet een herwaardering van het aandeel op middellange termijn mogelijk zijn (rating 2B, houden).

HEBT U OOK EEN BELEGGINGSVRAAG?

Elke week behandelen we een actuele vraag van een abonnee. Hebt u ook een beleggingsvraag? Mail die dan naar insidebeleggen@roularta.be. Misschien leest u hier dan het antwoord.

Partner Content