Nog even doffe basismetalen

We verkiezen tot nader order de edelmetalen boven de basismetalen.

In het vorige nummer hadden we het over de vraag waar de bodem voor de olieprijs kan liggen. Maar even pertinent is de vraag of ook de bodem voor de metalen niet stilaan om de hoek gluurt. De metaalprijzen zijn ook enorm teruggevallen het afgelopen jaar. Eigenlijk gebeurde dat ook al de voorgaande jaren.

De ernstige groeivertraging in China wordt telkens weer aangewezen als de hoofdoorzaak van de spectaculaire terugval van de grondstoffenprijzen. Het overwicht van het land in de consumptie van een aantal grondstoffen was misschien ook wel te groot geworden. Zeker voor sommige basismetalen, waar het wereldaandeel van China tot 40 à 50% was opgelopen.

Grondstoffen zijn natuurlijk een ruim begrip. Ons positivisme voor de landbouwgrondstoffen blijft. Daarop komen we terug met een update in een van de volgende strategiepagina’s. We beperken ons hier tot de metalen. Onze positieve houding tegenover de edelmetalen hebben we eerder dit jaar al uitgesproken (zie openingspagina in 2A16). We herhalen dat we van mening zijn dat het proces van bodemvorming voor het goud volop bezig is en mogelijk al de komende maanden wordt afgerond. De toenemende onzekerheid over de wereldeconomie en het afnemend vertrouwen in de centrale banken zijn een goede basis voor een fors herstel van de edelmetalen in het algemeen, en van goud in het bijzonder in de loop van het jaar.

Wat de basismetalen betreft (van aluminium tot koper, van nikkel tot zink), zijn we tot nader order minder enthousiast. Een prijs is nog altijd het gevolg van vraag en aanbod. Gezien de onzekerheid over de groeiverwachtingen van China en gezien het grote gewicht van dat land, is er gerede twijfel aan de vraagzijde. Aan de aanbodzijde hebben we voorlopig nog te weinig initiatieven gezien om tot aanzienlijke productiebeperkingen te komen. De overcapaciteit en de grote voorraden moeten worden afgebouwd, alvorens sprake kan zijn van een stabilisatie van de prijzen. Maar een aantal metaalprijzen is al zo hard gezakt dat ze op het niveau van de productiekosten zitten. Het mag duidelijk zijn dat het overgrote deel van de daling achter ons ligt en dat later dit jaar of volgend jaar een bodem in de prijzen van de meeste metaalprijzen kan worden bereikt.


Overwicht edelmetalen

Vandaar dat we in het thema goud en metalen tot nader order de klemtoon leggen op de edelmetalen, met onze posities in Franco-Nevada (verder uit te breiden), Market Vectors Gold Miners (tracker op de extreem afgestrafte goudmijnen; volledige positie) en Umicore (inspelen op verbetering marges op recyclageactiviteit bij herstel prijzen edelmetalen).

Rio Tinto zien we als de sterkste grondstoffenreus, die een moeilijke periode kan overbruggen. Over de koersprestatie van ArcelorMittal de jongste jaren is iedereen ontgoocheld. Het goedkope Chinese staal blijft een probleem. Toch hopen we de komende weken en maanden op een herstelfase. Na de bekendmaking van de jaarcijfers op 12 februari zullen we het aandeel opnieuw evalueren.

Partner Content