Noorse kroon is historisch goedkoop

De waarde van de Noorse kroon is sinds augustus 2012 bijna onafgebroken aan het dalen. De meeste analisten rekenen de komende maanden op nog een lichte waardedaling.

Terugblik op 2017

De Noorse kroon verloor sinds begin dit jaar meer dan 8 procent van haar waarde tegenover de euro. Nochtans zit de olieprijs, waar de Noorse economie zo afhankelijk van is, al sinds juli in de lift. De zwakte van de Noorse munt heeft dus veel te maken met de sterkte van de euro. De Norges Bank, de Noorse centrale bank, laat de basisrente op 0,5 procent en verwacht pas een verhoging in 2019.

De Noorse munt is historisch goedkoop. Momenteel moet al 9,85 Noorse kronen betaald worden voor een euro. Een jaar geleden was dat slechts 9 kronen. De Noorse economie wist zich dit jaar nochtans sterk te houden. De gezinnen bleven geld uitgeven. De werkloosheid is laag, de belastingen zijn verlaagd en de rente op leningen is niet hoog. Vandaar de oververhitting van de vastgoedmarkt. Dat blijft een grote zorg voor de Noorse economie. De jongste maanden is er echter wat afkoeling merkbaar.

De Norges Bank ziet de kortetermijnrente tegen eind 2018 op 0,4 procent uitkomen. Pas in 2019 kan een eerste renteverhoging volgen. De inflatie is onlangs opnieuw gezakt (tot 1,14%) en de huizenmarkt lijkt af te koelen. Daardoor ontstaat weer meer ruimte om de rente nog te verlagen.

De verwachtingen voor de economie in 2018

Noorwegen heeft vijftien jaar een sterke groei gekend. Het bbp groeide jaarlijks gemiddeld met 5 procent. Dat is voorlopig voorbij. De regering rekent dit jaar op een groei met 1,60 procent en 2,40 procent voor volgend jaar. Die voorspelling is ingegeven door een sterke groei de voorbije kwartalen. Voor de Noorse economie is de zwakke munt een pluspunt.

De overheidsschuld bedraagt slechts 35,6 procent van het bbp en er is een aanhoudend overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans. De economische fundamenten zijn stevig en Noorwegen heeft een AAA-rating. De overheidsfinanciën zijn dan ook gezond en dankzij het aangelegde reservefonds van ongeveer 862 miljard euro kan het land tegen een stootje.

De verwachtingen voor de Noorse kroon in 2018

De waarde van de Noorse kroon is al sinds augustus 2012 bijna onafgebroken aan het dalen. De meeste analisten rekenen de komende maanden op nog een lichte waardedaling. De Norges Bank lijkt niet meteen van plan de munt te steunen. Een goedkope kroon ondersteunt de export. De koers van de kroon ten opzichte van de euro kan richting 0,100 gaan tegenover 0,1065 nu. Dat zou een historisch laagterecord vormen, lager dan het dieptepunt van december 2008 (0,1028).

Partner Content