Nyrstar, Ter Beke, UCB, Zetes

De farmagroep UCB streek 1,2 miljard USD op door de verkoop van Kremers Urban, de divisie die generische medicijnen ontwikkelt en verkoopt, aan het Amerikaanse Lannett.

Nyrstar

Volgens een participatiemelding trok de Nederlandse grondstoffentrader Trafigura zijn belang in de Belgische zinkgroep Nyrstar op tot 20%. In april van dit jaar bezat Trafigura 15%. Sindsdien hebben de Nederlanders twee vertegenwoordigers in de raad van bestuur van Nyrstar. De koers van Nyrstar halveerde bijna na de top van mei van dit jaar door de lage zinkprijs. Slechts onder 2 EUR werd een bodem bereikt. Sindsdien herstelde ze lichtjes. Tot nader order blijft de trend à la baisse gericht. Op 2,50 EUR bevindt zich een redelijk sterke horizontale weerstand. Dat kan een belangrijke doorbraak vormen.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Ter Beke

Bij Ter Beke, de specialist in bereide gerechten en vleeswaren, daalde de omzet over het eerste semester met 4%, tot 191,4 miljoen EUR. Ter Beke wijst op het verlies van een grote Duitse klant. De bedrijfswinst (ebit) trok met een kwart aan, tot 7,5 miljoen EUR, terwijl de nettowinst 27,8% hoger uitkwam, op 4,4 miljoen EUR. Per aandeel werd 2,53 EUR verdiend. Onlangs kondigde Ter Beke aan een belang te hebben genomen in het Franse Stefano Toselli. Voor gans 2015 mikt de groep op een hoger resultaat dan in 2014. Recent baande het aandeel zich een weg boven 80 EUR, waardoor een nieuw aankoopsignaal werd gegeven. Hier ligt nu de eerste steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

UCB

De farmagroep UCB streek 1,2 miljard USD op door de verkoop van Kremers Urban, de divisie die generische medicijnen ontwikkelt en verkoopt, aan het Amerikaanse Lannett. UCB zal de inkomsten uit die verkoop onder meer aanwenden om schulden af te lossen en strategische investeringen te doen. Voorts gaf UCB de eerste resultaten vrij van romosozumab, een middel tegen osteoporose. Volgens analisten kan dit middel op termijn een belangrijke groeimotor voor UCB worden, al moet het natuurlijk eerst worden goedgekeurd. De koers van UCB beweegt al meer dan een jaar tussen 60 en 75 EUR. Een uitbraak hieruit zal de nieuwe richting bepalen. De top van 75 EUR dateert uit augustus 2014.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Zetes

Zetes, de specialist in personen- en goederenidentificatie, maakte bijzonder sterke cijfers bekend over de eerste zes maanden van dit jaar. De omzet steeg met 8,1%, tot 128,3 miljoen EUR, terwijl ebitda met 64,8% toenam, tot 13,3 miljoen EUR. De brutomarge bereikte 45,2%, tegenover 42,2% in dezelfde periode van vorig jaar. Per aandeel werd netto 1,07 EUR verdiend. Zetes mikt dan ook voor heel 2015 op recordresultaten. De resultaten werden enthousiast onthaald en zorgden ervoor dat de weerstand even onder 30 EUR ruim werd overschreden. De trend blijft stijgend. Op 29,75 EUR ligt nu de eerste belangrijke horizontale steunzone.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Partner Content