Nyrstar, Thrombogenics, Alcatel-Lucent, Unilever

Nokia kondigde een fusie met het Franse Alcatel-Lucent aan en biedt 15,6 miljard EUR voor de Franse groep.

Nyrstar

De algemene vergadering van de non-ferrogroep Nyrstar op 29 april 2015 belooft spannend te worden. Er heerst onenigheid tussen de raad van bestuur van Nyrstar en de Nederlandse aandeelhouder Trafigura, die een belang van 15,3% heeft, over de benoeming van nieuwe bestuurders. Nyrstar wil slechts weten van een van de twee bestuurders die Trafigura voorstelt. De beurskoers van Nyrstar heeft weinig last van die problemen. Die blijft sterk à la hausse gericht en sinds het dieptepunt van december 2013 is hij meer dan verdubbeld. Op 3 EUR ligt een sterke horizontale steun, terwijl op 4 EUR historische weerstand ligt. Een doorbraak kan voor nieuw haussepotentieel zorgen.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

Thrombogenics

Het Leuvense biotechbedrijf Thrombogenics richt een nieuwe dochter op, Oncurious, die zich toelegt op de ontwikkeling van het potentiële TB-403-geneesmiddel voor de behandeling van hersentumoren bij kinderen. Het Vlaamse Instituut voor Biotechnologie neemt een minderheidsbelang in het nieuwe bedrijf, terwijl het Zweedse Biovent International mee kan instaan voor de ontwikkeling van de molecule. Thrombogenics focust op oftalmologie en het aanzwengelen van de tegenvallende verkopen van Jetrea. Het aandeel probeert te consolideren, nadat op 4,80 EUR een bodem werd gevormd. Een doorbraak boven de horizontale weerstand op 6,20 EUR zou een technisch aankoopsignaal genereren.

Advies: verkopen

Risico: hoog

Rating: 3C

Alcatel-Lucent

Nokia kondigde een fusie met het Franse Alcatel-Lucent aan en biedt 15,6 miljard EUR voor de Franse groep. Het bod gebeurt volledig in aandelen en per aandeel Alcatel-Lucent krijgen de bestaande aandeelhouders 0,55 aandeel van Nokia. Nokia beloofde het bestaande reorganisatieplan van Alcatel-Lucent, Shift, niet te verstoren. Het nieuwe bedrijf mikt in 2019 op synergievoordelen van 900 miljoen EUR per jaar, terwijl de fusie moet worden afgerond in de eerste helft van 2016. De nieuwe fusiegroep zal wereldwijd 110.000 werknemers tellen. De koers van ALU viel redelijk sterk terug, na de eerdere hoerasprong waarbij 4,50 EUR werd aangetikt.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Unilever

In het eerste kwartaal van dit jaar zag Unilever de omzet met 12,3% aantrekken, tot 12,8 miljard EUR. Dat was in belangrijke mate te danken aan gunstige valutaeffecten. De groei van het Brits-Nederlandse bedrijf wordt nog altijd gedragen door de opkomende markten, die goed zijn voor 60% van de totale omzet. De divisie Personal Care presteerde goed en de groep gaat uit van een verdere volumeverbetering voor de rest van 2015. Het kwartaaldividend van Unilever wordt opgetrokken met 6%. Een aantal analisten trok het koersdoel voor Unilever op. Dit jaar steeg de koers van Unies al met meer dan 30% en de trend blijft opwaarts gericht. Op 39 EUR ligt steun.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content