Olieprijs weer boven 50 dollar

Nu de OPEC-leden hun voorraden zullen afbouwen, evolueert de mondiale oliemarkt stilaan naar een evenwicht.

In de grondstoffenfamilie presteert energie dit jaar erg goed. De leden van het OPEC-kartel namen de financiële markten vorige maand tegenvoets door onverwacht een voorlopig akkoord te sluiten over de beperking van de olieproductie. Daardoor doorbrak de prijs van een vat ruwe olie de voorbije weken opnieuw overtuigend de grens van 50 dollar. Het gaat al met al om een vrij kleine neerwaartse bijstelling, maar vooral de symboolwaarde is groot. Het was voor het eerst sinds 2008 dat het kartel de productie vrijwillig verlaagt.

De OPEC-leden kwamen overeen hun gezamenlijke olieproductie te beperken tot 32,5 tot 33 miljoen vaten per dag. In september liep die nog op tot een recordniveau van 33,6 miljoen vaten. De productiedaling met 600.000 tot 1,1 miljoen vaten zou dan overeenkomen met een afname van anderhalf tot 3 procent. Het gaat voorlopig om een intentieverklaring. Het akkoord moet worden geformaliseerd op de OPEC-vergadering op 30 november in Wenen. In de praktijk zal het grootste deel van de productiebeperking bij Saudi-Arabië terechtkomen. de Saudi’s, die deze zomer op een recordniveau produceerden, waren al van plan hun output terug te schroeven.


Evenwicht

We verwachten dat een aantal landen zal worden vrijgesteld van productieverminderingen. Bijvoorbeeld Libië en Nigeria, die al onder hun quota produceerden als gevolg van oorlog en sociale onrust. Dat geldt ook voor Iran. Het is nog onduidelijk of de grote olieproducenten die niet tot het kartel behoren mee in bad gaan. Rusland lijkt geneigd dat te doen, Mexico en Noorwegen niet.

De mondiale oliemarkt evolueert stilaan naar een evenwicht, nu de voorraden worden afgebouwd. De Franse oliereus Total voorspelt tegen het einde van het decennium zelfs een tekort van 5 tot 10 miljoen vaten per dag.

Het United States Brent Oil fund (tickersymbool BNO) zien we als een goede manier om op een hogere olieprijs in te spelen. Let wel: de tracker investeert in termijncontracten en is dus onderhevig aan de roll yield bij het maandelijks doorrollen van de termijncontracten. Die roll yield kan zowel positief als negatief zijn.

Partner Content