Onder de korenmaat

Etex Group is een wereldspeler, maar noteert op de openbare veiling.

Bloedarmoede, dat wordt vaak verteld over het aanbod aan bedrijven op de Brusselse beurs. De afgelopen jaren zijn er bovendien nog meer ondernemingen die ervoor gekozen hebben om van de beurs te gaan dan om een beursgang uit te voeren. De exit van bedrijven als DuvelMoortgat en Omega Pharma is echt wel betreurenswaardig. Dat een bedrijf als Ontex is teruggekeerd naar de beursvloer, kan dan ook enkel maar worden toegejuicht. Daarnaast zijn er nog genoeg Belgische bedrijven die voldoende taille hebben, een mooie positie in hun bedrijfstak hebben om absoluut een verrijking te zijn voor de Brusselse beurs.

Een duidelijk voorbeeld is de Etex Group. Een Belgische industriële groep die gespecialiseerd is in de productie en verkoop van bouwmaterialen. De groep is al meer dan een eeuw oud, aanvankelijk onder de naam Eternit, waarbij de internationalisering door de naam Etex midden jaren negentig begon. Vandaag is dit een speler met een wereldwijde aanwezigheid (in 45 landen) met 104 ondernemingen, 119 fabrieken, meer dan 17.000 werknemers die voor een jaaromzet van meer dan 3 miljard EUR zorgen. Dat zakencijfer wordt gehaald in vier segmenten: gevelbekleding en bouwplaten in vezelcement en gips, dakbedekking, passieve brandbeveiliging en hoogperformante isolatie en keramische vloer- en wandtegels.

Openbare veiling

Etex Group wist in het moeilijke jaar 2013 de schade in belangrijke mate te beperken door de groei in de opkomende landen te bestendigen, terwijl de mature Europese markten solide kasstromen blijven genereren. De omzet zakte met 3,9% (slechts 1,6% bij constante wisselkoersen), tot 3,05 miljard EUR, de recurrente (zonder eenmalige elementen) bedrijfskasstroom (rebitda) ging met 7,9% naar beneden en de recurrente bedrijfswinst met 12,8%. De nettowinst kwam uit op 129 miljoen EUR.

We halen dit allemaal aan omdat het wel mogelijk is om aandelen van Etex Group te bemachtigen, zelfs als particuliere belegger. Het is echter niet zo eenvoudig, omdat u op de zogenoemde openbare veiling terecht moet. Er is enkel op dinsdag een wekelijkse veiling, maar u moet al de week voordien een order doorgeven. Wellicht loont het toch de moeite om het eens te bekijken. Met een meest recente koers van 11,25 EUR en 82,84 miljoen aandelen komen we uit op een beurskapitalisatie van 930 miljoen EUR.

Als we dit gaan vergelijken met bijvoorbeeld Lafarge merken we meteen een (aanzienlijk) waarderingsverschil. Zo wordt Etex tegen minder dan 2,5 keer rebitda 2013 verhandeld versus ruim vijf keer bij Lafarge, al moeten we ook wel stellen dat de marge bij de Fransen hoger ligt. Lafarge wordt tegen 1,2 keer de omzet verhandeld, Etex slechts 0,3 keer. Niet vergeten dat in 2011 Etex Group de gipsactiviteiten van Lafarge heeft gekocht voor 1,4 miljard USD of omgerekend 1 miljard EUR, meer dan de huidige beurskapitalisatie. Duidelijk iets voor de rustige langetermijnbelegger. Bouw de positie op het gemak geleidelijk uit en werk absoluut met limieten.

Partner Content