Onverklaarbare koersopstoot bij Telenet

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We vinden moeilijk een verklaring voor de koersopstoot van het aandeel Telenet sinds februari. We betwijfelen dat Telenet het huidige koersniveau kan vasthouden en pleiten voor callopties op het aandeel.

Telenet haalde in het derde kwartaal 2 procent minder omzet. Het wijst enkele boosdoeners met de vinger. Zo daalde de verkoop van mobiele telefoons, werkt de wetgever tegen en worden over het algemeen minder diensten verkocht. De cijfers worden wel wat opgesmukt door een prijsverhoging in juli vorig jaar. Bovendien werd bespaard op onder meer marketingkosten.

Met een geschatte koers-winstverhouding van 18 is het aandeel bezwaarlijk goedkoop te noemen. Zo’n waardering is enkel te verantwoorden als er uitzicht is op een sterk stijgende winstgroei. Maar dat is net het probleem. Het ziet ernaar uit dat de winst dit jaar voor het eerst sinds 2005 zal dalen. De aandelenkoers komt overeen met 8 keer de verwachte ebitda. Dat vinden we eerder duur. Over het dividend is nog niets bekendgemaakt. We vinden dan ook moeilijk een verklaring voor de koersopstoot sinds februari. Laten we het houden op aandeleninkopen en overnamespeculatie (Liberty).

We betwijfelen dat Telenet het huidige koersniveau kan vasthouden. We breken een lans om callopties te schrijven op aandelen Telenet die men in portefeuille heeft. Zo kan men het verlies bij een mogelijke verzwakking opvangen. We denken bijvoorbeeld aan de call juli met uitoefenprijs 47 euro.


Geschreven call

Schrijf call juli met uitoefenprijs 47,00 euro @ 2,00 euro

Met dat contract haalt de schrijver meteen 2 euro premie binnen. Tegen de huidige koers betekent dat een extra rendement van iets meer dan 4 procent. Als het aandeel de komende weken slabakt of als de aandelenkoers zakt zoals we verwachten, dan is de ontvangen premie een mooie buffer tegen het koersverlies. Rond 47 euro wacht een stevige weerstand, die niet eenvoudig te breken is. Gaat de waardestijging toch door, dan moet u misschien leveren. U ontvangt dan 47 euro voor de aandelen en behoudt uiteraard ook nog de premie van 2 euro.


Gekochte put

Koop put augustus met uitoefenprijs 44,00 euro @ 1,40 euro

Voor de liefhebbers van een baissepositie die geen aandelen Telenet bezitten, wijzen we graag op de puts met vervaldag 16 augustus 2019. Dat is een redelijk agressieve baissestrategie, omdat de uitoefenprijs een eindje verwijderd ligt van de aandelenkoers. We durven het toch aan omdat bij een koersdaling in eerste instantie pas steun wacht rond 42 euro. Maar als het sentiment volledig à la baisse keert, kan het snel richting de verdere steun op 38 euro gaan. In dat geval is onze put intrinsiek 6 euro waard, maar als er tijdswaarde bij komt, kan het aanzienlijk meer zijn.

Partner Content