Opties op Solvay

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Toen Ilham Kadri aan het begin van dit jaar het roer overnam bij Solvay, werd veel van haar verwacht. Misschien te veel. Kadri kon mooie adelbrieven voorleggen. Maar de strategie-update van enkele weken geleden bevatte geen echte versnelling van het transformatieproces. Zelfs wonderbazen of -bazinnen kunnen een multinational als Solvay niet in een handomdraai doen veranderen van koers.

Inside Beleggen begon deze zomer het aandeel weer actief op te volgen, toen het ongeveer 88 euro kostte. Dat was echt goedkoop tegen slechts 10 keer de verwachte jaarwinst en 0,9 keer de boekwaarde. Met zo’n cijfers was de Belgische chemietrots zowat de goedkoopste waarde uit de sector. Intussen is het aandeel flink hersteld, net als vrijwel alle cyclische aandelen. Maar de resultaten over het derde kwartaal bevatten ook geen verhoging van de jaarprognose, enkel maar een verfijning. We stellen daarom voor te profiteren van de recente koersstijging om à la baisse te gaan. Aandelenbezitters geven we de raad calls te schrijven. Wie de risico’s aankan, mag overwegen puts te kopen.


Geschreven call

Schrijf call Solvay maart 2020 met uitoefenprijs 100,00 euro @ 7,68 euro

Voor het schrijven van dit contract ontvangt u onmiddellijk 7,68 euro. Per contract kan de koper van deze call van u 100 aandelen Solvay kopen tegen 100 euro (per aandeel). Het komt erop neer dat u met het onderschrijven van dit contract het rendement op uw aandelen Solvay direct verhoogt met 7,5 procent op vier maanden. We gaan ervan uit dat de aandelenkoers zal dalen de komende maanden. Mocht dat niet gebeuren, dan moet u de aandelen misschien verkopen tegen 100 euro per stuk, ongeacht de beurskoers op dat moment. Samen met de premie incasseert u 107,68 euro per aandeel. Dat is 5,5 procent meer dan de huidige beurskoers.


Gekochte put

Koop put Solvay juni 2020 met uitoefenprijs 110,00 euro @ 4,40 euro

Een zuivere baissestrategie bestaat uit het kopen van een putoptie zoals deze met afloopdatum 19 juni 2020. Dit contract wordt winstgevend op de vervaldag als de aandelenkoers van Solvay daalt tot onder 105,5 euro (uitoefenprijs van 110 verminderd met de betaalde premie van 4,40 euro). Momenteel zit dit contract dus al in de winst. Dat is het mooie aan deze put. We zouden de aandelen vandaag kunnen kopen op de beurs tegen 102 euro en onmiddellijk weer verkopen aan 110 euro. Het positieve saldo bedraagt dan 8 euro, verminderd met de betaalde premie van 4,40 euro of 3,60 euro. Er zit echter veel meer winst in deze constructie. Als de aandelenkoers begint te zakken, dan wacht een steuntje rond 95 euro. Maar een echte hapering verwachten we pas op 84 euro. In dat geval zal de winst tenminste 2160 euro (110 – 84 – 4,40) x100 zijn. Dat is vijf keer onze inleg.

Partner Content