Platina blijft ver achter op palladium

.
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Niet goud maar palladium is dit jaar veruit het best presterende edelmetaal.

Palladium werd in januari voor het eerst sinds 2002 het duurste edelmetaal. Zustermetaal platina deed het heel wat minder goed. Die trend tekent zich al enkele jaren af. Palladium is met een klim van 32 procent over alle categorieën de best presterende grondstof. Bij platina blijft de prijsstijging beperkt tot 8,5 procent. De prijsverhouding tussen palladium en platina bereikte eerder dit jaar met 1,9 een nieuw record.


Lagere autoverkopen

De hogere palladiumprijs is opvallend tegen een achtergrond van lagere autoverkopen. De autosector verbruikt ongeveer driekwart van alle palladium, voor katalysatoren. Bij platina, dat nog andere industriële toepassingen kent en ook een grote investeringsvraag, is dat maar 40 procent. De globale auto-industrie heeft het moeilijk na het recordjaar 2018. In China, de grootste automarkt ter wereld, is de verkoop dit jaar met 15 procent gedaald. Ook in de Verenigde Staten en de Europese Unie worden minder nieuwe wagens verkocht. De VS stevenen zelfs af op het slechtste jaar sinds 2014.


Structureel aanbodtekort

De voornaamste oorzaak van de prijsstijging bij palladium ligt aan de aanbodzijde. Er is een structureel tekort. 2019 wordt het zevende jaar op rij met een aanbodtekort. Daardoor zijn de bovengrondse voorraden sinds de start van het decennium afgenomen van 17,7 naar 12,9 miljoen troy ounce. Op korte termijn staat geen extra productiecapaciteit gepland.

Bij platina was er in zes van de voorbije negen jaar een aanbodoverschot. Voor 2019 wordt een markt in evenwicht verwacht. De katalysatorenproducent Johnson Matthey gaat uit van een klein tekort, maar de World Platinum Investment Council voorspelt opnieuw een overschot. De vraag naar platina lijdt onder de hetze tegen dieselmotoren. Vorige maand startten in Zuid-Afrika, de belangrijkste platinaproducent, nieuwe loononderhandelingen tussen de mijnbouwers en de vakbonden. Die gaan vaak gepaard met stakingen en aanbodonderbrekingen.

We menen dat in de palladiumprijs, die in de buurt van een recordprijs noteert, al veel goed nieuws verrekend zit. Dan liggen de kaarten gunstiger voor platina, waar de prijs nog geen aanbodproblemen verrekent. De aanbieders van hefboomproducten hebben verschillende turbo’s long met platina als onderliggende waarde in hun gamma. Bij de trackers verkiezen we de ETFS Physical Platinum van WisdomTree ETF. Die noteert op verschillende Europese beurzen in euro (Milaan, Euronext Amsterdam en de Duitse Xetra). De notering op Xetra is de meest liquide. De tracker noteert er met tickersymbool VZLA en ISIN-code DE000A0N62D7.

Partner Content