Profiteren van de winstdip

De koers van het aandeel van Vopak heeft de daling in de winstverwachting gevolgd. Dat houdt ook in dat een einde is gekomen aan het groeiverhaal van het afgelopen decennium.

Voor de aandeelhouders van het Nederlandse Koninklijke Vopak zijn het sinds anderhalf jaar beroerde tijden. Eind 2012 werd het aandeel nog aan 58 EUR verhandeld; vandaag is dat bijna 45% minder. Toen werd voor dit jaar nog op een winst van ongeveer 3,5 EUR per aandeel gerekend, nu nog maar 2,1 EUR per aandeel of 40% minder. De koers heeft dus de daling in de winstverwachting gevolgd. Dat houdt ook in dat een einde is gekomen aan het groeiverhaal van het afgelopen decennium.

Vopak is ‘s werelds grootste, onafhankelijke dienstverlener in tankopslag, gespecialiseerd in de op- en overslag van vloeibare bulkchemicaliën, gassen en olieproducten. Het bedrijf uit Rotterdam exploiteerde aan het einde van het eerste kwartaal 77 terminals in 29 landen met een totale opslagcapaciteit van 31 miljoen kubieke meter. Die terminals liggen op strategische plaatsen voor gebruikers ten opzichte van de belangrijkste vaarroutes. Logisch is dat de belangrijkste klanten uit de chemie- en olie-industrie komen.

Vorig jaar werd een jaaromzet van 1,3 miljard EUR gerealiseerd, een stabilisatie tegenover het jaar voordien. Erger was het feit dat in 2013 voor het eerst sinds 2005 de bedrijfskasstroom (ebitda) was gedaald (van 768 naar 753 miljoen EUR). Tussen 2005 en 2012 was die jaar na jaar gestegen van het startniveau van 263 miljoen EUR of een toename met 192%. Het dividend werd voor boekjaar 2013 nog wel verhoogd tot 0,90 EUR per aandeel, ten opzichte van 0,38 EUR per aandeel voor boekjaar 2006. Begin juli gaf de bedrijfsleiding een business review, waarin werd bevestigd dat de zaken tijdelijk minder gaan en dat het management verwacht dat de record-ebitda van 2012 pas in 2016 kan worden overschreden. Dat jaar is een historisch jaar, omdat de groep dan zijn vierhonderdjarige bestaan viert. Het begon met Blauwhoed in 1616. Blauwhoed fuseerde in 1967 met Pakhuismeesters tot Pakhoed, dat op zijn beurt samenging in 1999 met Van Ommeren, wat dan het huidige Koninklijke Vopak opleverde.

Maar door een nieuwe marktdynamiek met meer regulering en vooral een stijgende opslagcapaciteit verwacht het management dit jaar een verdere daling van de ebitda met 5 tot 10% (tot 678 à 715 miljoen EUR). Tussen het vierde kwartaal van 2012 en het eerste kwartaal van dit jaar kwam er 2,4 miljoen kubieke meter capaciteit bij. Dat verscherpt de concurrentie en vermindert de gemiddelde bezettingsgraad bij Vopak (van 93 naar 88% tussen eerste trimester 2012 en 2014). Vandaar een aantal maatregelen. De investeringen (capex) worden gedrukt van 800 naar 700 miljoen EUR per jaar, efficiëntiemaatregelen moeten de kostenbasis tegen 2016 met 30 miljoen EUR drukken ter compensatie van de desinvestering van vijftien kleinere en minder rendabele terminals, die vandaag voor 4% van de ebitda staan.

Het management benadrukt de klemtoon op de vrije kasstroom om zo het dividend overeind te houden. Al gaan sommige analisten er toch vanuit dat Vopak aan het dividend zal gaan morrelen. We mikken voor deze dochter van Hal Trust (48,1% van de aandelen) vanaf volgend jaar op een winstherstel. Tegen 14,5 keer de verwachte winst 2015 en vooral een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) van 9 voor volgend jaar (historisch gemiddelde respectievelijk van 15,7 en 11,6) wordt de waardering opnieuw aantrekkelijk en dat biedt dus weer perspectieven.

Conclusie

We starten dan ook opnieuw met de opvolging van Vopak, met meteen een positief advies op basis van een faire waarde van 43 EUR voor 2016 of een koerspotentieel van 30% op twee jaar. Meteen ook goed voor een plaatsje in de Inside Selectie.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Partner Content