ProShares Ultra VIX Short-term Futures en Asian Bamboo

Ik lees dat sommigen een grote correctie verwachten op de beurs. Is het een goed idee om hierop in te spelen via de tracker UVXY? Hoe werkt deze tracker, welke kosten worden aangerekend en hoelang houd ik die dan best aan?

ProShares Ultra VIX Short-term Futures, ticker UVXY op NYSE is een zogenoemde exchange traded fund (ETF), uitgegeven door ProShares, met een jaarlijkse kostenvergoeding van 0,95%. Ultra verwijst naar een hefboomeffect met als doel, op dagbasis, de evolutie van de onderliggende waarde, in dit geval de S&P500 VIX Short-Term Futures-index, te verdubbelen. Het gaat om termijncontracten op één of twee maanden die worden verhandeld op de Chicago Board Options Exchange (CBOE). De VIX is een index die de verwachte volatiliteit van de S&P500 voor de komende dertig dagen weergeeft, op basis van de prijzen van call- en putopties. De posities worden dagelijks doorgerold. Net als de inverse ETF’s (trackers die het omgekeerde rendement beogen dan de onderliggende index) heeft de tracker last van een tracking error. Daardoor wijkt de prestatie van de ETF op lange termijn sterk af van de theoretische waarde.

De VIX wordt beschouwd als een angstbarometer bij beleggers. Zo noteerde de index bijna 80 op het hoogtepunt van de crisis in 2008. In 2013 stond de VIX, op enkele dagen na, steevast onder 20, en vaak zelfs lager dan 15. De koersprestatie van UVXY in 2013 was dan ook rampzalig (-92%). Investeren in UVXY kunnen we enkel aanraden voor heel actieve beleggers, bij zenuwachtigheid op de markten en voor een heel korte termijn (liefst één dag).

In de familie van de volatiliteitstrackers zijn er ook andere mogelijkheden. Zo is er de iPath S&P500 VIX Short-term Futures ETN (ticker VXX op NYSE; zelfde product als UVXY, maar zonder hefboom; kostenvergoeding 0,89%; koersprestatie 2013: -67%). Ook de VXX is enkel geschikt voor de heel korte termijn. De iets rustigere belegger kan de Barclays S&P 500 Dynamic Veqtor ETN (ticker VQT op NYSE, kostenvergoeding 0,95%) overwegen. Die tracker investeert op een dynamische manier in drie componenten: aandelen (S&P500-index), volatiliteit (S&P500 VIX Short Term Futures-index, dezelfde index als UVXY en VXX) en cash.

Ik heb nog steeds aandelen van Asian Bamboo. Kan u de aanleiding voor de recente nieuwe daling uitleggen en wijzigt dit jullie advies?

Het ooit zo beloftevolle Chinese Asian Bamboo deelde op 17 december de resultaten mee van de strategische studie die het bedrijf in het voorjaar van 2013 had aangekondigd. De studie kwam er na de aanhoudend neerwaartse resultatentrend van sinds eind 2010 (omzetverwachting voor 2013 slechts 35 miljoen EUR, tegenover 72,9 miljoen EUR in 2012). Helaas bekoorden de resultaten van die studie de markten niet, met een halvering van de al lage koers tot gevolg.

De belangrijkste vaststelling is dat een positieve kentering op de bamboemarkt zich nog altijd niet aftekent. De raad van bestuur besliste daarom voor de bestaande plantages – in totaal 54.511 hectare – alle opties op tafel te gooien: verder zelf beheren, verhuren aan andere partijen of er andere bestemmingen voor vinden. Vooral dat laatste springt in het oog en sluit aan bij het belangrijkste nieuwe element in de studie: het opstarten van vastgoedactiviteiten als nieuwe bedrijfsafdeling. CEO Lin Zuojun maakt zich sterk dat de verstedelijking – een factor die de arbeidskrachten van de plantages de afgelopen jaren schaarser en dus duurder maakte – op lange termijn de cruciale drijfveer voor de Chinese vastgoedmarkt is. Bovendien besliste het partijcongres van de Communistische Partij in november 2013 dat ze in de toekomst een flexibeler gebruik van landbouwgrond zal toelaten.

Het management heeft vooral toeristische bestemmingen voor stukken van de plantages in gedachten. Maar daarnaast is het ook de bedoeling om, samen met partners, nieuwe eigendommen voor vastgoedontwikkeling te verwerven. Om de kapitaalsbasis voor die nieuwe business te versterken, zal Asian Bamboo, allicht in mei of juni, een interestloze, driejarige converteerbare obligatie uitschrijven. Bestaande aandeelhouders krijgen per 3,3 aandelen het recht om het equivalent van één aandeel van de obligatie te kopen. In 2017 zal het aantal uitstaande aandelen door het converteren van de obligatie toenemen van 15,3 naar 19,9 miljoen.

We kunnen niet anders dan teleurgesteld zijn in de evolutie van de grootste Chinese bamboespeler. De heroriëntatie naar vastgoed is een stap in het onbekende. Toch zouden we, vanwege de extreem lage waardering, bestaande posities niet meer verkopen. We verhogen het advies naar ‘houden/afwachten’ (rating 3D).

Partner Content