Rijke Belgische spaarders

Belgen behoren tot de rijkste spaardes, maar beleggen relatief weinig in aandelen.

Het Allianz Global Wealth Report 2014 toont nog maar eens aan dat Belgen geen reden tot klagen hebben over hun vermogen. Het gaat natuurlijk om een gemiddelde, maar met een gemiddeld financieel nettovermogen van 78.300 EUR per inwoner staan we wereldwijd op de derde plaats. Bij Allianz stellen ze dan ook dat België het op twee na rijkste land ter wereld is. De Duitse verzekeraar neemt jaarlijks de vermogens en de schulden van particuliere huishoudens in meer dan vijftig landen onder de loep. Zwitserland voert die lijst aan, met 146.500 EUR als gemiddeld nettovermogen per inwoner. Het zilver gaat, niet onverwachts, naar de Verenigde Staten, met 119.500 EUR gemiddeld financieel vermogen per inwoner. Het brons is dus voor België. Daarmee stijgt België een plaats ten opzichte van het jaar voordien, want Japan zakt van drie naar vijf.

Voor alle duidelijkheid: het rapport heeft betrekking op het financieel of roerend vermogen in 2013, zonder het onroerend vermogen (gezinswoning, tweede verblijf). Op zich komt België er erg goed uit, maar toch is er reden tot bezorgdheid: de aangroei behoort met +4,6% ten opzichte van 2012 tot de allerlaagste. Voor de Verenigde Staten bijvoorbeeld is er een aangroei van 14,2%. De belangrijkste oorzaak is dat Amerikanen gemiddeld veel meer in aandelen beleggen dan de gemiddelde Belg. De sparende Belg wordt getroffen door de financiële repressie van de Europese Centrale Bank die, volgens Allianz, de Belgen 6,2 miljard EUR aan rente-inkomsten heeft gekost in de periode 2010-2014, of gemiddeld 560 EUR per hoofd van de bevolking.

Belgische favorieten

Hoewel de Belgen dus relatief weinig in aandelen beleggen, was er heel wat volk aanwezig in de Ghelamco Arena op een van de hoogmissen voor de Vlaamse aandelenbelegger, de Dag van de Tips van de VFB. We hadden daar ook de kans onze top drie te geven. Omdat niet alle abonnees aanwezig konden zijn, willen we u onze Belgische favorieten niet onthouden (in alfabetische volgorde):

? Barco: duidelijke achterblijver, zoektocht naar nieuwe groeipolen, verkoop defensiepoot; beter orderboek; sterke dollarverdiener; hoger dividend en inkoop eigen aandelen mogelijk (faire waarde 62 EUR per aandeel);

? Picanol: sterke turn-around; rendabiliteit komt steeds hoger te liggen; conjuncturele dip; textiel profiteert van toenemende consumptie groeilanden; 27,5% belang in Tessenderlo; nakende kapitaalverhoging; ook hier turn-aroundverhaal (faire waarde 37 EUR per aandeel);

? Resilux: bekend als producent van pet-voorvormen en flessen; sinds kort tweede dimensie, AirOPack: revolutionaire en milieuvriendelijke verpakkingstechnologie; doorbraak via deal met Procter & Gamble, weldra eerste product, nieuwe fabriek bij Procter & Gamble (faire waarde 124 EUR per aandeel).

Partner Content