Shorttrackers op China

De volatiliteit op de Chinese beurzen is de jongste weken erg hoog. We bekijken de grootste trackers om in te spelen op een nieuwe daling van de Chinese beurs.

De volatiliteit op de Chinese beurzen is de jongste weken erg hoog. De CSI 300-index, die de 300 grootste aandelen omvat die op de beurzen van Sjanghai en Shenzen worden verhandeld, kende een desastreus jaarbegin met een verlies van ruim een kwart in januari en februari. In de drie daaropvolgende maanden werd een groot deel van het verlies weer goedgemaakt. Vorige week viel de index ten prooi aan een zogenoemde flashcrash. Het ging om een korte maar erg krachtige crash, waarbij de index in minder dan een minuut met 10% daalde, voordat een intern beschermingsmechanisme in werking trad dat de handel gedurende korte tijd opschortte. Na het hernemen van de handel werd alle koersverlies weer goedgemaakt.

Dat nam niet weg dat de stoploss op verschillende afgeleide producten werd aangetikt. De aanleiding van de crash werd uiteindelijk herleid tot één order van 398 termijncontracten die tegen de marktprijs werden verkocht. Dat is amper 0,0003% van het gemiddelde dagelijks volume. De crash illustreert dat marktparticipanten (en hun algoritmes) erg zenuwachtig kunnen reageren als tijdens een dunne handel een verkoper met orders aan marktprijs opduikt. De Chinese marktautoriteiten hadden na eerdere volatiliteit al maatregelen genomen om speculatie tegen te gaan. De margevereisten werden verhoogd, terwijl ook positielimieten werden ingesteld. Die gelden echter niet voor zogenoemde hedgingaccounts die dienen om andere posities in te dekken. De verkoper die de flashcrash veroorzaakte, maakte net gebruik van zo’n hedgingaccount.


Flash crash

De flashcrash van vorige week was de tweede in korte tijd. Op 16 mei gebeurde hetzelfde met de Hang Seng China Enterprise-index (HSCEI). Dat is de index van 40 Chinese bedrijven met notering in Hongkong. In twee minuten dook de HSCEI toen 9% lager. De Chinese beleggers hebben trouwens alle reden om zenuwachtig te zijn. Het groeicijfer van 2015 was het laagste in 25 jaar. Na een iets beter dan verwacht eerste kwartaal geven de macro-economische indicatoren opnieuw tegenstrijdige signalen. Daarnaast staat ook de yuan (CNY) onder druk.

De waarde van de Chinese munt is gekoppeld aan die van de dollar (USD) via een door de overheid dagelijks vastgestelde fixing. Die beweegt in een vrij nauwe bandbreedte, maar toch noteert de yuan op het laagste niveau in vijf jaar tegenover de USD. Een verdere waardedaling lijkt onvermijdelijk. Omdat de Chinese valutamarkt niet vrij toegankelijk is, gebruiken buitenlandse beleggers de Chinese aandelenindexen om short te gaan op de yuan. Zo was de shortratio op de iShares China Large Cap ETF (tickersymbool FXI), de grootste Chinese aandelentracker, in meer dan twee jaar niet meer zo hoog. Ook de shortpositie op de CSOP FTSE China 50 ETF was sinds april niet meer zo hoog.


Alternatieve oplossing

Voor particuliere investeerders is het niet eenvoudig op grote trackers een shortpositie in te nemen. Dat kan in bepaalde gevallen via opties, maar de liquiditeit daarvan is niet altijd even hoog en de premies niet altijd interessant. Bovendien werkt de timing tegen. Een alternatieve oplossing is te werken via inverse of short ETF’s. We bekijken de grootste trackers om in te spelen op een nieuwe daling van de Chinese beurs. Merk op dat ze allemaal in USD noteren.


Direxion Daily CSI 300 China A shares Bear ETF

Tickersymbool: CHAD

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: juni 2015

Prestatie sinds 1/1/2016: +3,2%

Prestatie op 12 maanden (17/6): +9,7%

Gemiddeld dagvolume: 68.000

Activa onder beheer: 105,4 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,8%


Deze inverse tracker van uitgever Direxion is net iets minder dan een jaar op de markt, maar is wel al tot de grootste in zijn soort uitgegroeid. Via swapovereenkomsten met Deutsche bank als tegenpartij wordt gestreefd naar een omgekeerd rendement van de CSI 300-index op dagbasis. De jaarlijkse beheersvergoeding van deze tracker met tickersymbool CHAD bedraagt 0,8%.

Dezelfde uitgever biedt ook een hefboomtracker aan die drie keer het omgekeerde rendement op de CSI 300 wil verkrijgen. Het gaat om de Direxion Daily FTSE China Bear 3x Shares ETF met tickersymbool YANG. De activa onder beheer liggen met 69,1 miljoen USD wel iets lager dan bij CHAD.


Short FTSE China 50 ETF

Tickersymbool: YXI

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: maart 2010

Prestatie sinds 1/1/2016: -0,7%

Prestatie op 12 maanden: +22%

Prestatie op 3 jaar: -25,3%

Gemiddeld dagvolume: 10.000

Activa onder beheer: 13,2 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,95%


Deze tracker van uitgever ProShares is al veel langer op de markt, maar is toch een maatje kleiner dan CHAD. De ETF met tickersymbool YXI realiseert het omgekeerde rendement van de FTSE/Xinhua China 25-index op dagbasis. Dat gebeurt via swapovereenkomsten met verschillende tegenpartijen als Deutsche Bank, Société Générale, Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs. YXI presteert minder goed dan CHAD, maar de beheersvergoeding ligt wel iets hoger.


UltraShort FTSE China 50 ETF

Tickersymbool: FXP

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: november 2007

Prestatie sinds 1/1/2016: -4,3%

Prestatie op 12 maanden: +43,5%

Prestatie op 3 jaar: -52,4%

Gemiddeld dagvolume: 55.000

Activa onder beheer: 62,2 miljoen USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,95%


Dezelfde uitgever biedt eveneens een inverse tracker aan met een hefboomeffect. Deze ETF streeft naar twee keer het inverse rendement van de FTSE/Xinhua China 25-index. Deze tracker met tickersymbool FXP is populairder dan YXI, dat zonder hefboom werkt, want zowel het volume als de activa onder beheer liggen beduidend hoger. Een vergelijking van de rendementen illustreert dat hefboomtrackers een stuk volatieler zijn en bijgevolg minder geschikt om gedurende een langere periode in portefeuille te houden.

Partner Content