Sofina en Asian Citrus

Is een belegging in de Belgische holding Sofina in deze tijden van lage rente een goed alternatief voor een spaarboekje?

Op die manier bekeken is een belegging in Sofina zeker geen slechte keuze. De holding keert een jaarlijks stijgend dividend uit, hoewel een nettodividend van 1,63 EUR per aandeel in 2014 – op basis van de huidige koers levert dat een nettorendement van 1,8% – zeker niet royaal kan worden genoemd. Een verdere stijging, te beginnen met een verwacht nettodividend van 1,73 EUR per aandeel in 2015, is realistisch, gezien de solide financiële positie van Sofina.

De holding wordt via een reeks vennootschappen gecontroleerd door de familie Boël. Het gaat om participaties van Union Financière Boël (UFB; 19,1%), SPI (15,56%), Samic (1,89%) en Henex (16,52%). Die laatste verdween vorig jaar van de beurs na een bod van UFB. Sofina heeft ten slotte ook nog 3,07% (recent licht uitgebreid) eigen aandelen in bezit, alles samen goed voor een totaal belang van 56,15%.

De huidige intrinsieke waarde (NAV) bedraagt 4,8 miljard EUR, of 139 EUR per aandeel. Ruim de helft (53,8%) daarvan is opgebouwd uit participaties in beursgenoteerde ondernemingen, met als grootste posities SES (11,5% van de NAV; grote operator van satellieten), Danone (8,9%; voedingsgigant) en Colruyt (7,3%; retail). Nieuwe investeringen gaan bij voorkeur naar beleggingen in groeilanden (India, China, maar ook Indonesië) en groeisegmenten. Onder die laatste catalogeren we de instap in 2013 in Orpea, een Frans vastgoedbedrijf met sterke focus op huisvesting voor senioren.

Een ander groeisegment is e-commerce, met participaties in het Franse Spartoo, Privalia (de marktleider in onlineverkoop in Spanje en Latijns-Amerika) en in Flipkart, het Indische Amazon. Flipkart is een snelle groeier die in 2014 alleen al drie kapitaalverhogingen deed en volgend jaar naar de beurs zou trekken. Op basis van de laatste kapitaalverhoging is de waarde van de deelname van 2,9% in de preferente aandelen van Flipkart gestegen tot ruim 250 miljoen USD (zo’n 5% van de NAV).

Sofina noteert met een korting van 34% op de NAV, perfect in lijn met het gemiddelde (34,5%) van de voorbije vijf jaar. Een substantiële daling van die korting lijkt ons slechts realistisch indien de particuliere belegger alsnog fors in aandelen zou gaan beleggen. Een scenario waarvan we niet uitgaan. Vandaar dat we voorlopig bij het advies ‘houden’ (rating 2A) blijven.

Het aandeel van Asian Citrus is heel volatiel de jongste tijd. Kan u nog eens een update geven?

We dachten begin januari even dat er eindelijk nog eens positief nieuws aan zat te komen, want het aandeel van Asian Citrus, de grootste Chinese sinaasappelproducent, steeg in enkele dagen tijd met ruim 40%. Helaas was de opleving, zonder aanwijsbare reden, van korte duur. Een nieuwe koersval volgde vorige week na de bekendmaking van een alweer ontgoochelende tradingupdate. De uiteindelijke winterproductie valt nog meer tegen dan vooropgesteld in november.

De Xinfeng-plantage produceerde 103.847 ton sinaasappelen, tegenover 113.600 ton verwacht en te vergelijken met 123.228 ton in 2013. Vriesweer in het voorjaar en droogte in het najaar onderdrukten de vruchtvorming en oogst, waardoor de natuurlijke productiegroei van de jonge plantage – de gemiddelde leeftijd van de 1,6 miljoen bomen is bijna negen jaar – voor het tweede opeenvolgende jaar werd afgeblokt. De verwachte stijging van de verkoopprijs met 2,6% (-17% in 2013) kwam er ook niet, want de gemiddelde prijs daalde uiteindelijk met 2,9%.

De productie op Hepu bedroeg 7146 ton (7100 ton verwacht), een forse daling tegenover 2013 (24.699 ton) door de doortocht in juli van de ergste tyfoon sinds 41 jaar. De dalende inkomsten gaan bovendien gepaard met hogere werkingskosten, veroorzaakt door alle klimatologische tegenslagen van de jongste jaren.

De fruitverwerkingstak BPG had in de tweede jaarhelft van 2014 ook te lijden onder het slechte weer, met een volumedaling van 17,1%, tot 23.952 ton, en margedruk tot gevolg. Enkele dagen na de trading update raakte bekend dat Huge Market Investments een belang van 1,4% heeft verkocht. Die dochter van Chaoda Modern Agriculture heeft nu nog 4,4% van de aandelen in handen. De operationele banden met Chaoda werden enkele jaren geleden al doorgeknipt, na geruchten van fraude bij Chaoda. Vorig jaar verkocht de voormalige eigenaar van BPG al een fors pakket aandelen (3,2%), en men heeft nog 5,9% van de aandelen in handen.

Ondanks de onderliggende, positieve vooruitzichten raakt het tij maar niet gekeerd. We kijken nu vooral uit naar een actieplan dat het vorig jaar vernieuwde management in de eerste jaarhelft zal presenteren. We kunnen niet eindeloos geduld opbrengen en rekenen erop dat dit een eerste aanzet voor een ommekeer kan inluiden. We behouden de positie in de voorbeeldportefeuille, maar hameren nog eens op de langere beleggingshorizon en het meer dan gemiddelde risico (rating 1C).

Partner Content