Spotgoedkoop zilver

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Op de edelmetaalmarkten speelt zich de jongste jaren telkens hetzelfde scenario af aan het begin van het jaar. Goud en zilver zetten het jaar heel sterk in, om vanaf februari/maart terug te vallen en alle winst weer kwijt te raken. Het is dit jaar niet anders.

De goudprijs klom van 1280 dollar per troy ounce naar bijna 1350 dollar eind februari. Na vier maanden in 2019 noteert goud weer ongewijzigd in dollar. In euro is het rendement licht positief (+3,5%) door de klim van de dollar tegenover de Europese eenheidsmunt. Zilver verging het nog slechter. De prijs van het goedkoopste edelmetaal dook vorige maand weer onder de grens van 15 dollar. Zilver noteert (in dollar) nu 4 procent lager dan bij de start van 2019.


Historisch hoge ratio

Daardoor is ook de goud-zilverratio weer gestegen van 82 begin dit jaar naar meer dan 87. De prijsverhouding tussen beide edelmetalen steeg daarmee boven het hoogtepunt van december 2018. Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de financiële crisis in 2008/2009, bedroeg de prijsverhouding 83,5. Een nog hogere goud-zilverratio dateert al van 1991, toen de Golfoorlog woedde en de prijsverhouding even boven 100 piekte. Het gemiddelde van de voorbije tien jaar bedraagt 66,2, maar de voorbije vier jaar noteert de prijsverhouding daar consequent boven. Het jaargemiddelde van 82 in de voorbije twaalf maanden is een record.

Historisch gaat een normalisering van de prijsverhouding gepaard met een stijging van de goudprijs. Dat impliceert dat de zilverprijs in dat geval harder zal stijgen dan de goudprijs. Fundamenteel zijn daar ook redenen voor. Voor de industriële vraag naar zilver is de prijs van weinig belang omdat het aandeel van zilver in de totale kostprijs voor de meeste toepassingen (elektronica) erg laag is. Stijgende prijzen leiden dus niet onmiddellijk tot een lagere vraag. Dat is evenmin het geval voor de investeringsvraag. Hogere prijzen trekken zelfs meer investeerders aan. Ondanks de lage prijs is het sentiment bij investeerders tegenover goud en zilver op dit moment erg negatief.


Kwestie van tijd

Het is niet de vraag of er een normalisering van de goud-zilverratio komt, maar wel wanneer. Zilver is niet alleen goedkoop tegenover goud, maar ook in vergelijking met andere activa. Zo was de verhouding tussen zilver en de S&P-500 in vijftien jaar niet meer zo laag. Maar ook voor goud blijven we positief. Centrale banken kochten vorig jaar gezamenlijk 650 ton goud, de grootste hoeveelheid sinds 1971, toen de dollar en het goud van elkaar werden losgekoppeld. Een groter aandeel van goud in de valutareserves is een signaal dat centrale bankiers hogere goudprijzen verwachten.

Partner Content