Suiker: wachten op een duurdere real

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Er is een overaanbod op de suikermarkt. Een duurdere munt van de grootste exporteur, Brazilië, kan de prijs stuwen.

De prijs van een pond suiker daalde vorig najaar naar het laagste niveau sinds 2008. Daarna volgde een herstel, maar de voorbije maanden zit suiker opnieuw in dip. De landbouwgrondstof noteert nu weer op het laagste peil in bijna een jaar.


Aanbodoverschot

Er is een overaanbod op de suikermarkt. Naargelang de bron wordt het overschot voor het oogstjaar 2018-2019 (1 oktober tot 30 september) geschat op 1,8 tot 2,1 miljoen ton, op een productie van ongeveer 178 tot 179 miljoen ton. Het surplus was in 2017-2018 met 7,3 miljoen ton nog een stuk hoger. Met name in India is het overschot groot. Door het goede moessonseizoen zal de suikeroogst een nieuw recordniveau bereiken. De lokale productiekostprijs ligt ver boven de prijs op de wereldmarkt, maar de overheid past het verschil via subsidies bij. Dat stimuleert de lokale suikerproducenten dus niet om de output terug te schroeven. Onder meer Brazilië en Australië hebben in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) een zaak aanhangig gemaakt tegen de subsidiepolitiek van India, die de prijzen op de wereldmarkt onder druk zet.

Een andere belangrijke factor is de koers van de Braziliaanse real (BRL). Een zwakke real stimuleert de uitvoer van Brazilië, de grootste suikerexporteur. President Jair Bolsonaro is een controversieel figuur en het aanvankelijke optimisme over de economische hervormingen na de verkiezingen is wat gaan liggen. De USD/BRL klom sinds eind juli van 3,7 naar 4,15, of het hoogste niveau in bijna een jaar. Dat was nefast voor de suikerprijs.


Positieve elementen

De International Sugar Organisation verwacht dat het overaanbod vanaf het volgende oogstjaar omslaat in een tekort. Voor 2019-2020 wordt een deficit van 3,5 miljoen ton verwacht. Buiten India, waar de subsidies een marktverstorende werking hebben, weegt de lage prijs op de productie. In Brazilië wordt intussen 65 procent van alle ruwe suiker omgezet in ethanol in plaats van in geraffineerde suiker. Ook in Thailand schakelen steeds meer boeren over op de teelt van andere gewassen. Na de liberalisering van de Europese suikermarkt daalt de landbouwoppervlakte waarop suiker wordt geteeld. We zijn van mening dat de suikerprijs met heel wat negatieve elementen rekening houdt, en dat prijzen onder de productiekostprijs op lange termijn niet houdbaar zijn. Op korte termijn is de evolutie van de real de belangrijkste parameter.

Onder meer Commerzbank heeft turbo’s op suiker in het gamma om in te spelen op een prijsstijging (turbo long). Beleggers die een tracker boven hefboomproducten verkiezen, kunnen terecht bij de ETFS Sugar. Die noteert op de Duitse Xetra-beurs met tickersymbool OD7R en ISIN-code DE000AOKRJ85.

Partner Content