Terugkeer van de opkomende landen

Het wordt voor investeerders steeds moeilijker om achtergebleven activa te vinden. De aandelen uit de zogenaamde emerging markets of opkomende landen zijn wel nog achtergebleven en worden dit jaar dan ook weer opgepikt.

Over een periode tot een jaar presteren de groeilanden iets beter dan de S&P500-referentie-index. Over een periode van twee jaar doen ze het echter al 18 procent minder goed. De underperformance stijgt zelfs naar 75 procent op vijf jaar. Bovendien zijn ook de waarderingen aantrekkelijk. De focus in de groeilanden verschuift ook van export gedreven groei naar binnenlandse consumptie.

Beleggers kunnen het groeilandenthema op verschillende manieren bespelen. Met het oog op spreiding en lagere transactiekosten verdienen trackers de voorkeur. Er bestaan trackers op individuele groeilanden, maar de prestatie van één land is niet altijd representatief voor de hele categorie van de groeilanden. Brazilië en Rusland zijn daarvan recente voorbeelden. We selecteren er daarom twee met een globale spreiding.


iShares MSCI Emerging Markets ETF

Tickersymbool : EEM

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : april 2003

Activa onder beheer : 31,5 miljard dollar

Gemiddelde koers/winst : 11,6

Gemiddelde koers/boekwaarde : 1,5

Jaarlijkse beheerkosten : 0,67 procent


Geografische spreiding (op 25 oktober)

1. China: 26,52 procent

2. Zuid-Korea: 14,16 procent

3. Taiwan: 12,22 procent

4. India: 8,36 procent

5. Brazilië: 8,18 procent


Deze tracker behoort de iShares productfamilie van de uitgever BlackRock Asset Management en noteert op de NYSE met als tickersymbool EEM. We hebben die enige tijd geleden in de voorbeeldportefeuille opgenomen. Het is op het gebied van activa onder beheer degene die al het langst op de markt is én ook de meest liquide. De onderliggende waarde is de MSCI Emerging Markets-index. Die bestaat momenteel uit 845 bedrijven.


iShares Core MSCI Emerging Markets ETF

Tickersymbool: IEMG

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering : oktober 2012

Activa onder beheer: 17,9 miljard dollar

Jaarlijkse beheerkosten: 0,18 procent


Top vijf van belangrijkste individuele posities (EEM en IEMG)

1. Tencent Holdings (gediversifieerde holding, China)

2. Samsung Electronics (elektronica, Zuid-Korea)

3. Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (halfgeleiders, Taiwan)

4. Alibaba Group (internet, China)

5. Naspers (gediversifieerde holding, Zuid-Afrika


De tracker met tickersymbool IEMG is van dezelfde uitgever, maar onderscheidt zich door een nog grotere diversificatie. De onderliggende MSCI Emerging Markets Investable Markets Index (IMI) is met 1930 bedrijven nog een stuk uitgebreider dan de ‘gewone’ MSCI Emerging Markets Index.

Partner Content