Thrombogenics, E.ON, Glencore, Apple

De nieuwe producten van Apple, het grootste technologiebedrijf ter wereld, kregen een gemengd onthaal.

Thrombogenics

Hoewel de koers van het Belgische biotechaandeel al geruime tijd op apegapen ligt door de sterk tegenvallende verkopen van het geneesmiddel Jetrea, verhoogde baron Philippe Vlerick zijn belang in Thrombogenics tot 6,44%. Midden mei van dit jaar bezat de West-Vlaamse zakenman al 3,6% van het Leuvense biotechbedrijf. Hij zorgde er mee voor dat de shorters hun posities hebben afgebouwd. Dat deed het Thrombogenics-aandeel fors herleven, nadat eerder deze maand nog een dieptepunt van 2,78 EUR op het bord kwam. Op 5 EUR bevindt zich een redelijk belangrijke horizontale weerstand.

Advies: houden/afwachten

Risico: hoog

Rating: 2C

E.ON

De Duitse energiegroep E.ON bergt het plan op om haar kerncentrales in een afzonderlijk bedrijf onder te brengen. Wel zal de voorgenomen desinvestering van Uniper, een bedrijf dat de energieopwekkingsbusiness binnen en buiten Europa bezit, doorgaan. De afsplitsing van de nucleaire business is afgevoerd, omdat de Duitse regering de nutsbedrijven permanent aansprakelijk dreigt te stellen voor de kosten die zijn verbonden aan de productie van kernenergie. De groep maakte ook bekend dat ze dit jaar een aanzienlijk nettoverlies boekt door afschrijvingen van miljarden euro’s. De koers van E.ON bereikte een nieuw dieptepunt en een bodem lijkt nog niet in zicht.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Glencore

De koers van de Zwitserse mijnbouwer en grondstoffenhandelaar Glencore kreeg de afgelopen maanden rake klappen door de zwakke metalenprijzen en de bezorgdheid van de beleggers over de schulden van de groep. Glencore maakte daarop een plan bekend om de schulden met 10 miljard USD te verlagen, tot 20 miljard USD. Dat plan kreeg een goede ontvangst van de beleggers. Glencore wil voor maximaal 2,5 miljard USD nieuwe aandelen uitgeven en activa verkopen, met inbegrip van een aantal agrarische activiteiten. Op 124 GBp kwam een voorlopige bodem tot stand, maar het is zeer de vraag of die de dalende trend kan tegenhouden. Een stijging boven 148 GBp zou alvast een stap in de goede richting zijn.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Apple

De nieuwe producten van Apple, het grootste technologiebedrijf ter wereld, kregen een gemengd onthaal. Zo werd een nieuwe Apple TV voorgesteld met een aanraakzone en spraakherkenning. Ook werd een nieuwe grote tablet iPad Pro ontvouwd met een optioneel toetsenbord en een speciale pen. Tot slot werden nieuwe versies van de IPhone 6S en 6SPlus voorgesteld. Technisch consolideert de koers van het aandeel na de eerdere toppen. Op 100 USD ligt een stevige horizontale steun. Begeeft die het, dan keert de trend naar dalend. Op 120 USD bevindt zich de eerste weerstand. Pas bij een doorbraak boven 133 USD is weer sprake van een sterk technisch aankoopsignaal.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Partner Content