TiGenix en Kivalliq Energy

Ik zit nog steeds op stevig verlies met mijn belegging in TiGenix. Kunnen jullie nog eens een update geven?

TiGenix zet sinds vorig jaar alles in op de ontwikkeling van de klinische pijplijn die het verkreeg via de overname in 2011 van het Spaanse Cellerix. In april 2014 licentieerde TiGenix de verkooprechten van ChondroCelect – een innovatief, op stamcellen gebaseerd geneesmiddel voor het herstel van kraakbeenletsels dat in 2009 Europese goedkeuring verkreeg – voor tien jaar uit aan het Zweedse Sobi. Het verstgevorderde product is Cx601, een middel op basis van van vetweefsel afgeleide stamcellen tegen perianale fistels bij patiënten met de ziekte van Crohn. De rekrutering van de 278 patiënten voor de Europese fase III-studie werd afgerond in november 2014, en de eerste resultaten worden in het derde kwartaal van 2015 verwacht. Bij positieve resultaten wordt begin 2016 een goedkeuringsaanvraag tot commercialisatie ingediend bij het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA), waardoor het product in 2017 op de markt kan komen.

De voorbereidingen voor het opstarten van een fase III-studie in de Verenigde Staten gaan intussen verder. Zo werd in december 2014 het protocol van de fase III-studie ingediend, ter goedkeuring door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA). Daarnaast sloot TiGenix een overeenkomst met Lonza, een Zwitserse specialist in productie van celtherapie, voor de productie van Cx601 in de Verenigde Staten. De totale jaarlijkse markt (Verenigde Staten en Europa samen) voor die indicatie wordt op 100.000 patiënten geschat. Een tweede klinische kandidaat is Cx611. Hiervoor loopt een fase I-studie tegen sepsis – een levensbedreigende complicatie van een infectie – met resultaten in het derde kwartaal van 2015. In datzelfde kwartaal start een fase IIb-studie met Cx611 tegen reuma, een indicatie waarvoor in 2013 succesvolle fase IIa-resultaten werden gerapporteerd.

De beperkte kaspositie van 17,7 miljoen EUR eind september 2014, voldoende voor twaalf maanden, werd in februari aangevuld door de uitgifte van een converteerbare obligatie voor 25 miljoen EUR. De obligatie, met vervaldatum 2018, een interestvoet van 9% en een conversieprijs van 0,9414 EUR per aandeel, werd volledig onderschreven door het Spaanse Grifols, sinds 2013 de grootste aandeelhouder. TiGenix vond de jongste twee jaar duidelijk een nieuw elan en haalde met Grifols een sterke financiële partner aan boord. Het derde kwartaal van 2015 wordt cruciaal. Bestaande posities mogen aangehouden worden (rating 2C).

Het virtuele verlies op mijn investering in Kivalliq Enery neemt steeds verder toe. Heeft het nog zin om mijn aandelen bij te houden?

Vier jaar na de kernramp in Fukushima beleven uraniumexploratiebedrijven zoals Kivalliq Energy nog altijd beroerde tijden. De spotprijs herstelde, sinds het dieptepunt van 28,5 USD per pound (lbs; zowat 0,5 kilogram) in mei 2014, tot 39 USD per pound. Daarmee lijkt het dieptepunt achter de rug. Op termijn zijn echter fors hogere prijzen nodig – rond 70 USD per pound -om het bouwen van nieuwe productiemijnen aantrekkelijk te maken. Door hoge voorraden en een trager dan verhoopte heropstart van de Japanse kerncentrales is de markt echter nog steeds afwachtend.

Kivalliq Energy beschikt met het Angilak-project in de Canadese mijnprovincie Nunavit over een project met 43,3 miljoen pound reserves, met 0,69% het project met de hoogste uraniumconcentraatgraad dat nog niet in handen is van een van de grote mijnbedrijven. Kivalliq verwierf vorig jaar twee exploratiegebieden: Baker Basin Property (93.993 hectare (ha) in Nunavit) en Genesis Property (198.763 ha in Saskatchewan, Canada). De Canadezen sloten voor Genesis een financieringsdeal met Roughrider: in ruil voor 2,5 miljoen Canadese dollar (CAD) exploratiebudget, 300.000 CAD betaling en het verwerven van 20% van de aandelen van Roughrider tegen augustus 2016, verwerft Roughrider 50% van de eigendomsrechten van Genesis. In ruil voor 2,5 miljoen CAD extra exploratiebudget en een betaling van 700.000 CAD voor eind augustus 2018 verwerft Roughrider 85% van de eigendomsrechten. Een eerste exploratieprogramma werd in september 2014 succesvol afgerond, met de identificatie van zes zones. Op twee ervan loopt intussen al een volgend exploratieprogramma.

Kivalliq verwierf in februari 100% van de eigendomsrechten van Hatchet Lake (13.711 ha, op enkele kilometer van Genesis), in handen van Rio Tinto. Het plan is er dit jaar nog de exploratie op te starten. Het is wachten op een hogere prijsomgeving – op termijn onontbeerlijk om de structurele stijging van de vraag met 45% tussen 2013 en 2023 te kunnen opvangen – vooraleer de veel hogere onderliggende waarde van het Angilak-project weer naar boven kan komen. In afwachting probeert Kivalliq Energy met beperkte verwatering extra waarde te creëren. Het aandeel blijft koopwaardig voor de lange termijn (rating 1C), maar vergt flink wat geduld.

Partner Content