Top tien tweede helft 2013

Het is een traditie om midden in het jaar met een lijst favoriete aandelen voor de tweede jaarhelft uit te pakken. Onze lijst is een mengeling van defensieve waarden met enkele agressievere -en dus risicovollere- aanvullingen.

1. Thrombogenics: een klassieker voor Inside Beleggen, maar shorters drukken voorlopig het aandeel. Daarin kan verandering komen met meevallende halfjaarcijfers in augustus en een bevestiging dat Thrombogenics, samen met Alcon/Novartis, zijn partner buiten de VS, de AMD-studie (indicatie maculaire degeneratie) doorzet. Na de koersdaling met 25 procent in de eerste jaarhelft mikken we op een (forse) herstelbeweging in het tweede semester.

2. Resilux: de ontwikkeling van AirOPack, een vernieuwende technologie om vloeistoffen, poeders, gassen en producten met een gemiddelde tot hoge viscositeit (zoals crèmes, schuim, gels) af te vullen in pet moet Resilux een nieuwe, forse groei-impuls in omzet en winst geven vanaf volgend jaar. Dat zit nog maar gedeeltelijk verrekend in de huidige koers.

3. Elia: Elia is de eigenaar en de beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk. De winst van Elia wordt positief beïnvloed door de rentestijging die zich sinds enkele weken aftekent. Bovendien tonen de resultaten van de Duitse overname 50Hertz dat die erg goedkoop werd aangekocht en het verwachte winstgroeipotentieel realiseert.

4. Tessenderlo Group: de Belgische chemiespeler is in volle transformatie naar meer chemiespecialiteiten en meer groeilanden. We gaan ervan uit dat de markt de komende maanden begint te anticiperen op het afronden van die transformatie.

5. Jensen Group: Jensen Group is een wereldspeler in de nichemarkt van de Heavy Duty Laundry (wasinstallaties voor industrieel gebruik). Heel wat structurele elementen, zoals de groei van het internationale toerisme, spelen de groep in de kaart. Het aandeel heeft de status van een smallcap met een beperkte verhandelbaarheid. Een kanshebber voor een delisting.

Buitenland

1. Schlumberger: onze favoriet om in te spelen op de schaliegasrevolutie in de VS. Belangrijke andere troeven van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf voor de langere termijn zijn de wereldwijde aanwezigheid en het grootste palet aan producten en diensten.

2. Lumina Copper: de joker in de selectie. Taca Taca-project is een koperproject van absolute wereldklasse (met ook goud en molybdeen). De koperprijs staat onder druk en ook de situatie in Argentinië is politiek en economisch het afgelopen jaar verslechterd. Toch blijven we hopen op een verkoop in 2013 aan een gigant uit de mijnbouwindustrie tegen 12 à 15 CAD per aandeel. Wel meer dan gemiddeld risico.

3. Areva: Areva is een one nuclear shop. Het is niet correct om te stellen dat kernenergie dood en begraven is, na Fukushima. Steeds meer specialisten verwachten dat al in 2014 of 2015 een aanbodtekort ontstaat en dat de uraniumprijzen weer zullen stijgen.

4. Fresenius: de absolute wereldmarktleider in de wereld van de nierdialyses. Een gestage Duitse groeier met dank aan de stijging van de gemiddelde leeftijd van de wereldbevolking en de veranderende levensstijl.

5. Velcan Energy: Franse specialist in kleine waterkrachtcentrales knoopt weer aan met periode van groei. Voor die groei moeten we niet betalen omdat de beurskapitalisatie in de buurt van de nettokaspositie ligt, en nog steeds ver onder het eigen vermogen.

Partner Content