Top tien voor de tweede jaarhelft

We onthullen in primeur onze favorieten voor de tweede helft van 2015. We mogen tevreden zijn over het eerste semester en blijven de klemtoon leggen op achterblijvers waarvan we een comeback verwachten.

Top vijf binnenland

1. CMB. De koers bevindt zich dicht bij het vijfjarige dieptepunt. Het transport van drogebulkgoederen (zoals ijzererts en kolen) zit in een crisis. We zien de jongste weken wel een herstel van de tarieven door de verschroting van schepen. Nog geen koersreactie bij CMB (zie ook p. 12).

2. Barco. Is al enkele jaren op zoek naar groei. Het aandeel is fors achtergebleven. De koers zit al in een eerste herstelfase door de beter dan verwachte tradingupdate over het eerste kwartaal. Toch blijft Barco in de selectie, vanwege mogelijke overnames. De groep beschikt over een forse oorlogskas. Voorlopig deed ze enkel een kleine overname, maar er is voldoende geld om de aandeelhouders te verwennen met een hoger dividend en een inkoopprogramma van eigen aandelen.

3. Fagron. Belgische midcap met een stevig groeiprofiel, maar de koers is niet op recordniveau. Er zijn twijfels door een wijziging in het terugbetalingssysteem in de VS. We geloven dat de groei aanhoudt.

4. Sipef. De plantagemaatschappij is al twee jaar een achterblijver op de Brusselse beurs. De palmolie- en rubberprijzen zijn dan ook serieus teruggevallen, maar dat zit verrekend in de koers. Weerfenomeen El Nino kan de palmolieprijs weer opkrikken.

5. Picanol. Is duidelijk geen achterblijver, maar toch denken we niet dat we aan het maximum zitten. De koersklim wordt gedragen door de herontdekking van Tessenderlo, onze topfavoriet begin dit jaar. Het orderboek voor de weefmachines herstelt.

Top vijf buitenland

1. Potash Corp. De grootste meststoffenproducent ter wereld heeft enorme potashreserves en een hoge productiecapaciteit. Royale dividendbetaler. Toch staat de koers op een jaarbodem door de lage landbouwprijzen.

2. DSM. Typevoorbeeld van het moderne Europees chemiebedrijf, met een oriëntatie op voeding en gezondheid. Overnamedoelwit, mogelijk van het Duitse Evonik.

3. GSK. Achterblijver in de Europese farma. Zwakke koersprestatie in de eerste jaarhelft door ontgoochelend eerste kwartaal. Toch blijft het aandeel in de selectie door het stevige dividend en de mogelijkheid van een overname door een farmareus als Pfizer, Johnson & Johnson, Roche of Novartis (zie p. 10). Mooie pijplijn op lange termijn.

4. ArcelorMittal. De resultaten van de grootste staalgroep ter wereld verbeteren al enkele kwartalen. Door de betere conjunctuur in Europa en in de opkomende markten, en door de stabilisatie of het lichte herstel van de ijzerertsprijs kan ArcelorMittal een comeback maken in de tweede jaarhelft.

5. Silver Wheaton. Sinds de piek in 2011 is de zilverprijs gedaald met 70%, erg goedkoop ten opzichte van goud. Het royalty- of streamingbedrijf Silver Wheaton is een goede manier om in te spelen op een herstel.

Partner Content