Top tien voor de tweede jaarhelft

Onze favorieten voor de tweede helft van 2016zijn gebaseerd op onze basisthema’s, zoals edelmetalen, landbouw en stabiele dividenden. Dat verklaart waarom we zeven aandelen uit onze vorige top tien behouden.

Onze tien favoriete aandelen voor de tweede helft van 2016zijn gebaseerd op onze basisthema’s, zoals edelmetalen, landbouw en stabiele dividenden. Dat verklaart waarom we zeven aandelen uit onze top tien van eind vorig jaar behouden, hoewel ze de afgelopen maanden al beter dan het marktgemiddelde hebben gepresteerd.

Top vijf binnenland

1. Sipef. Dankzij het weerfenomeen El Niño, dat de landbouwproductie vooral op het zuidelijk halfrond beperkt, zien we ook voor de palmolieprijs een prijsherstel dit jaar, na enkele jaren van prijsdalingen. Dat kan zich nog beter vertalen in de koersontwikkeling van de Antwerpse plantagemaatschappij.

2. Umicoreis al een van de betere Bel-20-waarden dit jaar. De recyclageactiviteit blijft van wereldklasse en we geloven nog altijd in de groei van Umicore, zeker nu we een verder herstel van edelmetaalprijzen in 2016 verwachten. Onze favoriete Bel-20-waarde voor de komende zes maanden.

3. Ablynx.We beschouwen Ablynx als een erg beloftevol Belgisch biotechbedrijf. Na de positieve resultaten voor het potentiële middel tegen longinfecties die worden veroorzaakt door RSV bij jonge kinderen, is het deze zomer uitkijken naar de cruciale fase II-resultaten voor het reumamiddel. Positieve studieresultaten zullen het Gentse biotechbedrijf voluit op de internationale kaart zetten. Maar het blijft biotech, dus met een hoger risico.

4. Barco. Aandelen die minstens een stabiel dividend uitkeren, blijft een van onze basisthema’s. Het West-Vlaamse technologiebedrijf moet daartoe meer dan in staat zijn dankzij zijn riante kaspositie, die een derde van de beurskapitalisatie dekt. Een van de stabielste Belgische aandelen.

5. EVS. Het EK Voetbal is volop bezig en in augustus komen de Olympische Spelen eraan. Het orderboek van EVS raakt bovendien weer beter gevuld. Het dieptepunt van de cyclus ligt achter ons.

Top vijf buitenland

1. Anglo-Eastern Plantations is net zoals Sipef een palmolieplantagegroep, met het verschil dat de koers van het aandeel dit jaar, onder meer door een onverwacht stevige dividendverlaging, nog verder is gedaald, ondanks het herstel van de palmolieprijs. Daarom is het aandeel een nieuwkomer in de selectie.

2. Silver Wheaton is een streamingbedrijf, hoofdzakelijk in zilver, met ruim twintig afnameovereenkomsten en bijna tien ontwikkelingsprojecten. Er is al flink wat herstel, maar er blijft nog heel wat potentieel.

3. Franco-Nevada, het grootste royalty- en streamingbedrijf, deelt onze mening dat de edelmetaalprijzen dicht bij een bodem staan. Het bedrijf sloot onlangs heel wat nieuwe streamingovereenkomsten met mijnbouwbedrijven af.

4. Potash Corp. Ook de grootste meststoffenproducent ter wereld lijdt onder de daling van de inkomens van de landbouwers. Ook hier kunnen prijsstijgingen van landbouwgrondstoffen voor een ommekeer zorgen. Bovendien keert het bedrijf in afwachting een hoog dividend uit.

5. Royal Dutch Shell. De Europese oliegigant betaalt een stabiel en hoog dividend. Bovendien lijkt het erop dat de olieprijs een bodem heeft bereikt.

Partner Content