Track op het snelgroeiende India

Niet langer China, maar wel India is de snel groeiende grote economie ter wereld. Daarbij wordt de groei vooral gedragen door overheidsinvesteringen in infrastructuur. De private uitgaven blijven voorlopig nog wat achter.

Mochten we aan 100 willekeurig gekozen beleggers vragen welke de snelst groeiende grote economie was in 2015 en de eerste jaarhelft van vorig jaar, dan was de kans groot dat een meerderheid met China als antwoord zou aankomen. Dit is echter niet correct. Het correcte antwoord is India, waar de groei van het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking (bbp/capita) vorig jaar met 6,6% groeide, tegenover een toename met 6,2% in China. India ging in 2016 op zijn elan door en kon in het eerste kwartaal een bbp-groei van 7,9% voorleggen. Daarmee werd China opnieuw de loef afgestoken. Het Indiase groeicijfer voor het tweede kwartaal is op het moment van schrijven nog niet binnen maar de consensusverwachting bedraagt 7,7%. Daarbij wordt de groei vooral gedragen door overheidsinvesteringen in infrastructuur. De private uitgaven blijven voorlopig nog wat achter. Dezelfde trend zien we trouwens ook in China. In de westerse economieën, waar de publieke financiën nog meer onder druk staan, wordt minder geïnvesteerd en ligt niet toevallig ook de groei een stuk lager.

Hervormingen

Intussen gaan ook de hervormingen van de financiële sector door. De Reserve Bank of India, de centrale bank van het land, krijgt een nieuwe voorzitter. Urjit Patel zal als een van de eerste maatregelen de restricties voor buitenlandse investeerders versoepelen. Zo worden de beperkingen om te investeren in Indiase bedrijfsobligaties opgeheven, wat voor een boost in de kredietverlening moet zorgen. Een renteverlaging lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. De inflatie ligt boven 6% en Patel streeft naar een positieve reële rentevoet (nominale rente min inflatie).

De Indiase beursindexen hebben vorig jaar samen met de andere emerging markets onderuit. Ook 2016 werd slecht ingezet maar sinds maart gaat het opnieuw de goede kant uit. Op korte termijn is een terugval niet uitgesloten na een klim met 20% in het voorbije halfjaar maar voor de komende jaren ogen de groeiprognoses allesbehalve slecht. Voor de aandelen uit de Nifty 50-index, de referentie-index van de Indiase National Stock Exchange (NSE), wordt voor 2017 een gemiddelde winstgroei van 14% voorspeld. We bekijken de drie grootste trackers om in de Indiase beurs te investeren.

iShares India 50-index

Tickersymbool : INDY

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : november 2009

Activa onder beheer : 747 miljoen USD

Gemiddeld volume : 138000

Prestatie sinds 1/1/2016 : +9,3%

Prestatie op twaalf maanden : +7,5%

Prestatie op drie jaar : +66,8%

Jaarlijkse beheerskost : 0,94%

Deze ETF van uitgever BlackRock noteert al sinds november 2009 met als tickersymbool INDY en schaduwt de evolutie van de hierboven vernoemde S&P Nifty-index. Van de drie grootste trackers haalt INDY sinds het jaarbegin het hoogste rendement. De jaarlijkse beheerskost ligt met 0,94% wel aan de hoge kant. De index bestaat uit 50 bedrijven en de tien grootste staan in voor 52% van het totale gewicht. De topvijf van INDY is als volgt samengesteld:

1. Housing Development Financial Corp. (HDFC, financieel conglomeraat)

2. Infosys (informatietechnologie)

3. ITC Ltd. (conglomeraat)

4. Reliance Industries (industriële holdingmaatschappij)

5. Icici Bank

WisdomTree India Earnings Fund

Tickersymbool : EPI

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : februari 2008

Activa onder beheer : 1,45 miljard USD

Gemiddeld volume : 3,58 miljoen

Prestatie sinds 1/1/2016 : +9,1%

Prestatie op twaalf maanden : +10,2%

Prestatie op drie jaar : +67,2%

Jaarlijkse beheerskost : 0,83%

Deze ETF van uitgever WisdomTree is een maatje groter dan INDY en noteert ook al enkele jaren langer. De onderliggende waarde is de WisdomTree India Earnings-index. Die telt maar liefst 243 bedrijven maar toch is de diversificatie niet zoveel groter dan bij de S&P Nifty. De tien grootste posities staan namelijk in voor 43% van de waarde van de index. De jaarlijkse beheerskost ligt met 0,83% iets lager dan bij INDY maar blijft in vergelijking met trackers die Europese of Amerikaanse indexen schaduwen aan de hoge kant.

Dit is de topvijf van EPI:

1. Reliance Industries

2. Infosys

3. HDFC

4. Tata Motors (moederbedrijf Jaguar-Land Rover)

5. Tata Consultancy Services (conglomeraat)

MSCI India ETF

Tickersymbool : INDA

Beurs : NYSE Arca

Eerste notering : februari 2012

Activa onder beheer : 4,03 miljard USD

Gemiddeld volume : 1,89 miljoen

Prestatie sinds 1/1/2016 : +7,3%

Prestatie op twaalf maanden : +4,9%

Prestatie op drie jaar : +56,8%

Jaarlijkse beheerskost : 0,68%

Deze ETF met tickersymbool INDA behoort, net als INDY, tot de iShares-productfamilie van uitgever BlackRock. INDA is met voorsprong de grootste (gemeten volgens activa onder beheer) en meest liquide India-tracker. Dat komt omdat de onderliggende waarde de populaire MSCI India is. Deze index telt 74 bedrijven waarvan de tien grootste voor 48% van de index instaan. INDA is ook de goedkoopste van de drie besproken trackers, met een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,68%. Het rendement hinkt iets achterop tegenover de twee andere ETF’s maar de verschillen blijven binnen de perken. Dit zijn de vijf grootste posities van INDA:

1. HDFC

2. Infosys

3. Reliance Industries

4. Tata Consultancy Services

5. Tata Motors

Er bestaan verder nog enkele ETF’s die zich op een specifieke niche richten zoals small caps en bedrijven in het infrastructuur- of consumentensegment. Bij de small caps kan de iShares MSCI Small Cap ETF (tickersymbool SMIN) met een klim van 8,3% sinds het jaarbegin het hoogste rendement voorleggen.

Streamer: Niet langer China, maar India is snelst groeiende economie ter wereld

Partner Content