Tracker op herontdekte uraniumaandelen

© REUTERS

Na het dieptepunt van eind november stijgt de uraniumprijs weer. Kazachstan, de grootste producent ter wereld, vermindert de productie. Met de Global X Uranium ETF kunnen beleggers op een gespreide manier in de uraniumindustrie investeren.

De prijs van een pond uranium (kernbrandstof) viel eind november terug naar minder dan 18 dollar, het laagste peil sinds 2003. Samen met uranium gingen ook de gerelateerde aandelen onderuit. De voorbije twee maanden klom de uraniumprijs weer richting 25 dollar. De aanleiding waren de uitspraken van Askar Zhumagaliyev, de voorzitter van het staatsbedrijf Kazatomprom. Kazachstan is het voorbije decennium uitgegroeid tot de grootste uraniumproducent ter wereld. Dat is te danken aan de erg lage productiekosten. Maar ook in deze Centraal-Aziatische republiek begint de aanhoudende prijsdaling blijkbaar pijn te doen. Door het overaanbod wil Kazachstan de output van uranium dit jaar met ongeveer 10 procent verminderen. Concreet gaat het om iets meer dan 5 miljoen pond of ongeveer 3 procent van de mondiale mijnproductie. Dat lijkt misschien niet veel, maar als signaal kan het wel tellen. Met de Global X Uranium ETF kunnen beleggers op een gespreide manier in de uraniumindustrie investeren, die duidelijk door de beleggingswereld herontdekt wordt.


Global X Uranium ETF

ISIN: US37954Y8710

Beurs: New York Stock Exchange

Tickersymbool: URA

Eerste notering : november 2010

Activa onder beheer: 245 miljoen dollar

Koersprestatie sinds 1 januari: +40%

Koersprestatie op 12 maanden: +60%

Koersprestatie op 3 jaar: -38%

Jaarlijkse beheerkosten: 0,69 %


Deze tracker wordt uitgegeven door ETF-specialist Global X Funds en schaduwt de prestatie van de Solactive Global Uranium Index. Die bevat momenteel 22 bedrijven, waarvan er twaalf hun hoofdzetel in Canada hebben. De operationele activa zijn meestal wel verspreid over de verschillende continenten. Na Canada volgen Australië, Azië en de Verenigde Staten.


Grootste individuele posities van de index (per 24 januari):

1. Cameco

2. Nexgen Energy

3. Uranium Energy

4. Uranium Participation Corp.

5. Denison Mines


Die grootste vijf posities staan gezamenlijk in voor ongeveer de helft van de onderliggende index. Cameco tekent daarbij voor iets meer dan een vijfde. Ondanks de recente forse koersklim noteert URA nog steeds 85 procent onder het niveau van begin 2011. Het segment van de beursgenoteerde uraniumbedrijven is vrij beperkt. Dat is op zich geen probleem, want de liquiditeit is met bijna 400.000 verhandelde deelbewijzen per dag ruim voldoende. URA is een interessant alternatief voor beleggers die in de uraniumsector willen investeren zonder zich daarbij tot één bedrijf te beperken.

Partner Content