Trackers op goud, goudmijnaandelen en zilver

Na drie opeenvolgende tegenvallende jaren komen goud en zilver bij veel investeerders weer op de radar.

Sinds het jaarbegin presteren goud en zilver beduidend beter dan de aandelenindexen en steeds meer analisten trekken hun negatieve adviezen in en worden opnieuw voorzichtig positief. Om uiteenlopende redenen is de terughoudendheid om in fysieke metalen te investeren bij veel beleggers nogal groot. De praktische kant van de aankoop schrikt hen af. Die problemen zijn lang niet onoverkomelijk, maar toch verkiest een groot deel van de investeerders papieren goud en zilver te kopen. Daar is op zich niets verkeerd mee, zolang u weet dat het om financiële producten gaat die de goud- en zilverprijs schaduwen en niet gelijkgesteld kunnen worden aan het fysieke metaal. We bespreken de drie grootste trackers om in goud, mijnaandelen en zilver te investeren.


SPDR Gold Trust

Tickersymbool: GLD

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: november 2004

Prestatie sinds 1/1/2016: +16,2%

Prestatie op 12 maanden: +2,5%

Prestatie op 3 jaar: -18%

Gemiddeld dagvolume: 11,9 miljoen

Activa onder beheer: 32,2 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,4%


De SPDR Gold Trust wordt uitgegeven door State Street SPDR en noteert sinds november 2004 op de NYSE Arca met als tickersymbool GLD. De prijsevolutie van GLD schaduwt die van de spotprice van goud op de Comex-futuresbeurs. GLD heeft de juridische structuur van een trust waarbij één deelbewijs instaat voor een tiende van een troy ounce goud. Daarbij worden de activa gedekt door fysiek goud dat wordt opgeslagen in New York en Londen. Het omwisselen van papieren deelbewijzen in fysiek goud is in theorie mogelijk, maar voor particuliere beleggers is dat vrijwel onhaalbaar. Fysieke levering kan enkel in blokken van 100.000 deelbewijzen of 10.000 troy ounce goud. Dat komt tegen de huidige prijs overeen met meer dan 12 miljoen USD.

GLD was in 2011 even de grootste ETF ter wereld met een hoger beheerd vermogen dan SPY, de tracker die de evolutie van de S&P500 repliceert. Op 19 april had GLD 25,9 miljoen troy ounce of iets meer dan 805 ton goud onder beheer. Sinds dit jaar is er opnieuw een sterke instroom in GLD en gerelateerde producten die in fysiek goud investeren. Tussen eind 2012 en eind 2015 was de hoeveelheid goud onder beheer van de trackers wel gehalveerd. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,4%. GLD is de grootste en meest liquide goudtracker, maar het is niet de goedkoopste. Die eer is weggelegd voor de Comex Gold Trust (tickersymbool IAU) uit de iShares productfamilie van uitgever Barclays Global Investors die jaarlijks 0,25% beheerskosten aanrekent. Let wel: bij IAU vertegenwoordigt één deelbewijs een honderdste van een troy ounce goud, waardoor de nominale koers met een factor tien lager ligt.

De terughoudendheid om in de sector te investeren, geldt in mindere mate ook voor goudmijnaandelen. De spoeling van beursgenoteerde goudmijngroepen met een voldoende grote omvang en liquiditeit is vrij dun en de operationele risico’s in de mijnbouwsector zijn bovengemiddeld. Bovendien hebben veel beleggers in een ver of recent verleden negatieve ervaringen met individuele goudmijnaandelen. Om de investering te spreiden over verschillende posities is het gewicht dat goud en mijnaandelen in de portefeuille krijgen toebedeeld meestal dan weer te klein. De oplossing ligt dan bij een tracker die deze spreiding in uw plaats doet.


Market Vectors Gold Miners ETF

Tickersymbool: GDX

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: mei 2006

Prestatie sinds 1/1/2016: +61,8%

Prestatie op 12 maanden: +13,4%

Prestatie op 3 jaar: -29,4%

Gemiddeld dagvolume: 85,5 miljoen

Activa onder beheer: 7,1 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,53%


Top vijf van de belangrijkste posities (op 18 april)

Barrick Gold: 8,85%

Newmont Mining: 7,55%

Goldcorp: 6,77%

Franco Nevada: 5,83%

Agnico Eagle Mines: 5,1%


Deze tracker behoort tot de Market Vectors-productlijn van uitgever Van Eck Global en is de voorbije jaren herhaaldelijk in deze rubriek voorbijgekomen. Het gaat om een fysieke tracker die de aandelen uit de onderliggende waarde, de NYSE Arca Gold Miners-index, dus ook effectief in portefeuille heeft. Deze index wordt elk kwartaal geherbalanceerd en telt op dit moment 40 bedrijven. De tien grootste posities hebben een gezamenlijk gewicht van 57%. Naast operationele goudmijnen telt de index ook een aantal aandelen van zilverproducenten en streaming- en royaltybedrijven. De jaarlijkse beheersvergoeding van GDX bedraagt 0,53%. GDX is niet de goedkoopste goudmijntracker en haalt ook niet het hoogste rendement maar het is wel veruit de grootste en meest liquide.


iShares Silver Trust

Tickersymbool: SLV

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: april 2006

Prestatie sinds 1/1/2016: +17,2%

Prestatie op 12 maanden: -0,7%

Prestatie op 3 jaar: -38,8%

Gemiddeld dagvolume: 5,45 miljoen

Activa onder beheer: 5,38 miljard USD

Jaarlijkse beheerskosten: 0,5%


Deze tracker behoort tot de iShares-productfamilie van uitgever Blackrock. SLV bestaat al tien jaar en is de grootste en meest liquide zilvertracker. Elk deelbewijs vertegenwoordigt de waarde van 1 troy ounce (31,1 gram) fysiek zilvermetaal. Net als bij GLD is het voor particuliere beleggers in principe niet mogelijk om deelbewijzen om te ruilen in fysiek zilver. Op 19 april bezat de trust 334,7 miljoen troy ounce of 10411,1 ton fysiek zilver.

Partner Content