Trackers op recordbeurs India

© Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De meeste opkomende markten staan onder druk door de combinatie van een wereldomvattende groeivertraging en de dure dollar. een uitzondering op de regel is India, waar de National Stock Exchange Nifty 50-index eerder dit jaar een hoogtepunt bereikte.

Toch is ook India niet immuun voor de neerwaartse economische cyclus. De groei van het bruto binnenlands product bleef in het tweede kwartaal steken op 5 procent, het laagste cijfer sinds 2013. De Reserve Bank of India (RBI) verlaagde dit jaar al vijf keer de rente. De stijging van de consumentenprijzen ligt met 3,2 procent onder de inflatiedoelstelling van 4 procent. Daarom zal de centrale bank nog meer renteverlagingen doen. De RBI stelde de groeiprognose voor dit jaar bij van 6,9 naar 6,1 procent. Daarmee zal de Indiase economie nagenoeg even snel groeien als de Chinese. Het beursoptimisme heeft ook te maken met de herverkiezing van president Modi. Die nam een reeks economische hervormingsmaatregelen en wil de achterstand van de rurale gebieden verkleinen door grote infrastructuurwerken. In de loop van het volgende decennium zal India China inhalen als meest bevolkte land ter wereld.

Zowel BlackRock als Lyxor is op de Europese markt actief met ETF’s die de Indiase aandelenbeurs schaduwen. Als referentie wordt voor de MSCI India gekozen. Die index is breder dan de NSE Nifty 50 en telt tachtig bedrijven die samen 85 procent van alle grote en middelgrote Indiase beursgenoteerde bedrijven uitmaken.


Grootste individuele posities MSCI India (per 15/10):

1. Reliance Industries – Energie (11,7%)

2. Housing Development finance Corp. – Financiën (9,8%)

3. Infosys – IT (8,2%)

4. Tata Consultancy Services – IT (5,5%)

5. Axis Bank – Financiën (4,2%)


Sectorverdeling MSCI India (per 14/10):

1. Financiën (24,7%)

2. Informatietechnologie (17,2%)

3. Energie (16,2%)

4. Consumentengoederen (11,1%)

5. Kleinhandel (8,5%)


De iShares MSCI India ETF wordt uitgegeven door BlackRock en noteert op de Duitse Xetra-beurs met tickersymbool QDV5 en ISIN-code IE00BZCQB185. Het is een fysieke tracker (de onderliggende indexwaarden worden effectief gekocht) en de dividenden worden gekapitaliseerd. BlackRock rekent een jaarlijkse beheerkostprijs van 0,65 procent aan.

Een alternatief is de Lyxor ETF MSCI India die op Euronext Parijs noteert met tickersymbool INR en ISIN-code FR0010361683. Ook die tracker kapitaliseert de dividenden, maar de uitgever koos voor een synthetische replicatie van de onderliggende index waarbij geprobeerd wordt de prestatie via swap-overeenkomsten te benaderen. Synthetische trackers zijn in regel goedkoper dan fysieke omdat er minder transactiekosten zijn. Toch liggen de jaarlijkse beheerkosten van INR met 0,85 procent hoger dan die van QDV5. Daarom zouden we die laatste verkiezen.

Partner Content