Trackers voor een beurscorrectie

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De beurstrein dendert in een razende vaart voort en de eindejaarsrally lijkt de kers op de taart te worden. Tijd om uw portefeuille te beschermen tegen koersdalingen.

Verschillende Amerikaanse beursindexen, waaronder de &P500 en de Nasdaq100, hebben een nieuw hoogtepunt bereikt. Europa blijft iets achter, maar ook de pan-Europese Stoxx 600-index noteerde in meer dan vier jaar niet meer zo hoog.

Daarom is het nuttig enkele instrumenten voor te stellen die een aandelenportefeuille kunnen beschermen tegen koersdalingen, en die zelfs in waarde toenemen bij een beurscorrectie.


Inverse ETF’s

Profiteren van koersdalingen kan met zogenoemde inverse of short trackers. Die zijn ontwikkeld om op dagbasis het omgekeerde rendement van de onderliggende index te bekomen. Dat gebeurt vrijwel altijd via swapovereenkomsten met een andere financiële tegenpartij, omdat het voor ETF-uitgevers praktisch en vanuit kostenstandpunt niet doenbaar is short te gaan op elk aandeel uit een index. De hieronder besproken trackers zijn dan ook allemaal synthetische trackers.


Lyxor Euro Stoxx 50 Daily Inverse ETF

Ticker: BXS

Isin-code: FR0010424135

Jaarlijkse beheerskosten: 0,4%

Deze tracker van de uitgever Lyxor ETF noteert op Euronext Parijs en schaduwt de evolutie van de Euro Stoxx 50 Short Return-index. Daalt de Euro Stoxx 50 in een dag met 2 procent, dan zal de Short Return-index en dus ook BSX met 2 procent stijgen. Met een gemiddeld dagvolume van 25.000 verhandelde ETF’s is de liquiditeit van BSX voldoende.


Xtrackers Euro Stoxx 50 Short Daily Swap ETF

Ticker: DXSP

Isin-code: LU0292106753

Jaarlijkse beheerskosten: 0,4%

Deze tracker wordt uitgegeven door DWS Deutsche Asset Management en noteert op de Duitse beurs Xetra. DXSP doet in principe hetzelfde als BXS, want de onderliggende index is identiek. Met gemiddeld bijna 100.000 verhandelde ETF’s op dagbasis is DXSP wel meer liquide.


X-Trackers S&P500 Daily Swap ETF

Ticker: DXS3

Isin-code: LU0322251520

Jaarlijkse beheerskosten: 0,4%

Deze tracker van dezelfde uitgever als DXSP is ontworpen om short te gaan op de Amerikaanse S&P500-index. De onderliggende index is de S&P 500 Inverse Daily Index en de beheerskosten liggen een fractie hoger dan bij de producten op de EuroStoxx50. De gemiddelde liquiditeit bedraagt ongeveer 50.000 stuks op dagbasis.

Partner Content