Umicore op eenzame hoogte

Het aandeel Umicore heeft er een recordklim op zitten, met een stijging van meer dan 50 procent in een jaar. Het aandeel komt in aanmerking voor eenvoudige optiestrategieën.

Umicore kende een groeiversnelling in het derde kwartaal. Maar de beurskoers steeg niet meer. Begrijpelijk, want het aandeel Umicore is in een jaar met meer dan 50 procent gestegen en is duur geworden.

We zouden de aandelen kunnen verkopen en de winst op zak kunnen steken. Maar dan als de koers nog stijgt, dan steken ze niet meer in de portefeuille. We zouden de aandelen kunnen houden, maar als er dan een forse correctie komt… Een nachtmerrie in beide gevallen. Gelukkig bestaan er optiestrategieën die alternatieven bieden. We stellen er twee voor.


Schrijf een call

Schrijf call Umicore maart 2017 met uitoefenprijs 60 euro @ 1,85 euro

Een call ongedekt schrijven, dus zonder de onderliggende aandelen te bezitten, houdt erg hoge risico’s in. Het verlies kan onbeperkt zijn. Niet doen. Voor wie de aandelen bezit, kan het een interessante constructie zijn. U behoudt de aandelen en steekt direct een premie van 1,85 euro op zak. Dat is bijna 3,5 procent. Stijgt de koers van Umicore tot boven 60 euro, dan moet u wellicht verkopen, maar behoudt u de premie van 1,85 euro. U ontvangt dus in totaal 61,85 euro. Als de koers niet boven 60 euro geraakt, dan houdt u de aandelen en de premie.


Koop een put

Koop put Umicore december 2016 met uitoefenprijs 60 euro @ 2,79 euro

Ook dit is idealiter een strategie voor wie aandelen Umicore bezit. De aandelen blijven in portefeuille, maar u neemt een verzekering tegen een koersdaling. U betaalt 2,79 euro, maar daarvoor krijgt u wel het recht aandelen Umicore te verkopen tegen 60 euro, ongeacht hoe sterk de koers zou dalen. Komt er geen koerscorrectie, dan behoudt u de aandelen en profiteert u mee van de koersstijging.

In tegenstelling tot de geschreven call, kan een put ook gekocht worden door beleggers die geen aandelen Umicore bezitten. Zij rekenen op een koersdaling van het aandeel. Als ze de koers daalt niet, dan riskeren ze alleen hun inleg, niets meer. Ze beginnen winst te maken zodra de aandelenkoers onder 57,21 euro daalt.

Daalt de koers van het aandeel verder, dan stijgt de koers van de verkoopoptie. Zodra de waarde van de put stijgt tot boven 2,79 euro, maakt de baissier winst. Hij zal die winst kunnen verzilveren door de put te verkopen op de optiebeurs. Eenvoudig.

Let wel op. De handel in opties op Belgische aandelen is doorgaans beperkt. Het is raadzaam de orders te limiteren.

Partner Content