In de huidige voorbeeldportefeuille zitten flink wat aandelen voor de lange termijn.

Sinds veel jaren hanteren we voor de voorbeeldportefeuille de strategie om te werken met thema’s. Die keuzes worden ondersteund door gunstige vooruitzichten op lange termijn, omdat ze gekoppeld zijn aan fundamentele tendensen in de wereldeconomie. Uiteraard is het bij een actief beheer noodzakelijk om met de gewichten te spelen, want niet alle thema’s zijn op elk moment even brandend actueel en acuut.

We hebben sinds de zomer van vorig jaar het thema van de groeilanden verfijnd en gespecifieerd tot de ‘consumptie van de middenklasse in de opkomende landen’. Precies om in te spelen op de veranderingen die zich doorzetten in het groeimodel van de opkomende markten, met op kop China. Van dat thema hebben we ook tot het dominante thema voor de komende jaren gemaakt.

In de huidige voorbeeldportefeuille zitten flink wat aandelen voor de lange termijn. We mogen ze als vaste waarden omschrijven. Aandelen als Coca-Cola, Henkel, Intel, LVMH, Royal Dutch Shell, Vale, Syngenta, Tessenderlo, Novo Nordisk en Sanofi zijn grote, stevige waarden, soms zelfs iconen. Er moeten al uitzonderlijke dingen gebeuren voordat een verkoop aan de orde is. Wat uiteraard wel kan gebeuren, is dat aan het gewicht wordt gesleuteld. Bijvoorbeeld omdat er veelvuldige signalen zijn van een nakende stevige correctie, of omdat hun waarderingen danig zijn opgelopen.

Inside Selectie

De Inside Selectie hebben we gecreëerd om, naast de aandelen in de voorbeeldportefeuille, ook aandacht te geven aan andere waarden, die volgens ons aantrekkelijk zijn. Deze selectie bestaat uit twee delen. Vooreerst zijn er de kleinere waarden, genre Picanol en Texaf, waarvan we al geruime tijd fan zijn, maar waarvan de beurskapitalisatie en de verhandelbaarheid het niet toelaten om ze in de voorbeeldportefeuille op te nemen. Daarnaast zijn er grotere waarden die in de wachtkamer zitten om eventueel in de voorbeeldportefeuille te worden opgenomen. Dat laatste aspect willen we meer beklemtonen door in de bijbehorende tekst aan te geven welke de actuele topfavoriet is voor elk thema om in de portefeuille te worden opgenomen.

Op dit moment (zie p. 3) is dat Inditex voor de consumptie van de middenklasse in de opkomende landen, CGG voor energie, ArcelorMittal voor goud en metalen, Anglo Eastern Plantations voor landbouw en Fresenius SE voor vergrijzing.

Partner Content