Vranken-Pommery, KPN, Siemens, Facebook, BEL20 en zilver

De obligatielening van 150 miljoen EUR met een looptijd van 6 jaar die Vranken-Pommery onlangs uitgaf, groeide uit tot een klinkend succes.

Vranken-Pommery

De obligatielening van 150 miljoen EUR met een looptijd van 6 jaar die de champagneproducent recentelijk uitgaf, groeide uit tot een klinkend succes. Over het eerste semester van 2013 daalde de omzet met 11%, tot 111,9 miljoen EUR, maar de groep stipt aan dat die vermindering te maken heeft met het besluit om minder champagne in bulk aan de andere huizen te verkopen. Het tweede halfjaar is goed voor zowat 70% van de jaaromzet. Vranken-Pommery mikt nog steeds op omzetgroei voor 2013. Op 19 EUR ligt steun. Koopwaardig (1B).

KPN

America Movil, het telecombedrijf van de Mexicaan Carlos Slim, zei eenzijdig het samenwerkingsakkoord met KPN op. Volgens analisten kan dat besluit de overnamekoorts rond het Nederlandse telecombedrijf opnieuw aanzwengelen. Een mogelijk scenario is dat AmericaMovil, alleen of met de steun van A T&T, KPN overneemt. De koers van KPN veerde in ieder geval op na de publicatie van het opzeggen van het eerdere pact. De doorbraak boven 1,70 EUR gaf een eerste technische aankoopsignaal voor KPN. Houden/Afwachten (3C).

Siemens

Na tegenvallende cijfers moet de topman van Siemens, Peter Loescher, opstappen. Een nieuwe winstwaarschuwing, de vijfde sinds het aantreden van Loescher in 2007, deed de topman blijkbaar de das om. De ceo gaf toe dat de doelstelling van een winstmarge van 12% niet zal worden bereikt. De verwachtingen van de analisten voor de cijfers over het derde kwartaal 2013, gepland voor 1 augustus, zijn in ieder geval niet hooggespannen. De technische trend van het Siemens-aandeel ontwikkelt zich neutraal. Op 76 EUR ligt steun. Afbouwen (4B).

Facebook

Meevallende kwartaalcijfers katapulteerden de koers van het socialenetwerkaandeel met 25% de hoogte in. Facebook maakte immers bekend een omzet van 1,8 miljard USD te hebben gehaald en een winst van 333 miljoen USD. Een jaar eerder leed de groep nog een verlies van 157 miljoen USD. Positief is dat de vooruitzichten voor de mobiele inkomsten rooskleurig blijven. De koers komt in de buurt van de introductieprijs van 38 USD. Technisch bekeken, keerde de trend naar stijgend, maar fundamenteel blijft Facebook te duur. Afbouwen (4C).

BEL20-index

Imminent gevaar zien we nog niet, maar het risico bestaat dat de index van de 20 belangrijkste Belgische aandelen een lagere top vormt, onder degene die werd neergezet in mei van dit jaar, rond 2750 punten. Dat zou kunnen resulteren in een trendwisseling naar dalend. Bij een daling onder de bodem van juni 2013 op 2450 punten is dat het geval. In ieder geval ondervindt de BEL20-index de nodige moeite om door de eerste weerstandzone op 2650 punten te breken. Een van de zwakste schakels binnen de BEL20 is zwaargewicht ABInBev waarvan de trend naar dalend neigt.

Zilverprijs

Ondanks de zware val die de zilverprijs van bijna 50 USD per ounce in 2011 naar minder dan 19 USD eind juni 2013 bracht, slaagt het edele metaal er niet echt in om een rally van enige betekenis neer te zetten. Het edele metaal ondervindt zelfs moeite om zich een weg te banen door de eerste horizontale weerstand op 20 USD. Op 20 USD ligt de top die uit 2008 dateert. Dat bewijst hoe zwak de onderliggende trend is. Lukt de doorbraak boven 20 USD, dan kan de zilverprijs aantrekken tot 24 USD.

Partner Content